Pilaj podržala Snoudena

Navi Pilaj dala je podršku američkom beguncu Edvardu Snoudenu, rekavši da njegov slučaj pokazuje da je potrebno zaštititi ljude koji su otkrili zloupotrebe.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2013.

23:12

Default images

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj, koja se prvi put oglasila od početka slučaja Snouden i njegovog otkrića da su američke obaveštajne službe prisluškivale građane SAD, ali i zvaničnike i građane drugih zemalja, rekla je da sve zemlje treba da poštuju pravo da se zatraži azil.

Snouden je danas saopštio da će tražiti privremeni azil u Rusiji, dok zvanični Vašington već nedeljama zahteva od svih država da odbiju njegov zahtev i da on bude izručen nazad u Ameriku.

"Snoudenov slučaj pokazuje da je potrebno da se zaštite osobe koje su otkrile informacije vezane za ljudska prava, kao i koliki značaj ima pravo na privatnost", navodi se u saopštenju šefice UN za ljudska prava.

Ona je ocenila da zabrinutost oko nacionalne bezbednosti može u određenim slučajevima i to ne često da opravda program nadzora, ali, nadzor bez adekvatne zaštite prava na privatnost rizikuje da utiče na ljudska prava i osnovne slobode u celini.

Snouden se danas sastao na moskovskom aerodromu sa aktivistima za ljudska prava. Njegovu izjavu možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: