Srebrenica:Parastos srpskim žrtvama

Kod spomen-kosturnica u Zalazju kod Srebrenice danas je obeležena 21 godina od stradanja Srba na području Srebrenice i Bratunca.

Izvor: Beta

Petak, 12.07.2013.

13:09

Default images

Na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase, kao i bratunačkim selima Biljača i Zagoni stradalo je 69 srpskih civila i vojnika. Za ove zločine, koje su, prema svedočenju očevidaca, počinili pripadnici tzv. Armije RBiH, još niko nije odgovarao.

"Petrovdanski dani" se organizuju u znak zahvalnosti i sećanja na stradanje 69 srpskih civila i boraca, a tog tragičnog Petrovdana su nestala još 22 Srbina, od kojih je sedam zarobljeno živih i do danas se o njihovoj sudbini ništa ne zna.

Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godine identifikovani i sahranjeni na Petrovdan prošle godine, prenela je RT Republike Srpske.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 17. memorijalni i kulturno-sportski program "Petrovdanski dani", koji su povodom 21 godine od stradanja srebreničkih Srba organizovali Boračka organizacija i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Crkvena opština Srebrenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: