"Skrnavljenje groblja akt mržnje"

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i Savez jevrejskih opština osudili su danas skrnavljenje Jevrejskog groblja u Subotici i rušenje 39 nadgrobnih spomenika.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.07.2013.

13:48

Default images

Dulić smatra da je nedopustivo da se, sedamdeset godina posle najvećeg zločina u Evropi, "suočavamo sa nedelima, koja nisu samo vandalski čin, već i akt mržnje".

Gradonačelnik je apelovao na policiju da "intenzivnim radom što pre razotkrije počinioce ovog sramnog čina".

"U vreme ponovnog porasta nacionalističkih tendencija u društvu i u vreme kada se knjige sa otvorenim antisemitskim sadržajima prodaju u knjižarama, iako počinioci nisu ostavili nikakav znak ili trag koji bi eksplicitno ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, zbog same poruke koju taj akt šalje društvo mora najoštrije osuditi svaki ovako gnusan čin", navodi se u Dulićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Kako je istakao, doprinos Jevrejske zajednice razvoju Subotice je nemerljiv, a sudbina jevrejskog naroda mora nam biti opomena i stalni motiv da se suprotstavljamo mržnji i netoleranciji.

I Savez jevrejskih opština Srbije ocenio je da rušenje 39 nadgrobnih spomenika na Jevrejskom groblju u Subotici predstavlja izraz "nikad ugasle mržnje za sada marginalnih grupa u Srbiji prema našem narodu".

Taj savez ističe i da se "posmatran u nizu antisemitskih ispada poslednjih godina, nikako ne može podvesti pod uobičajenu frazu o vandalskom aktu alkoholisanih huligana-pojedinaca".

Upozorava se i da "već sam broj vandalizovanih spomenika dovoljno jasno ukazuje da je ovde reč o antijevrejskom raspoloženju i stavovima članova organizovanih grupa".

"Nažalost, isti ti pojedinci i grupe nisu ni u jednom jedinom slučaju procesuirani, kažnjeni ili osujećeni zbog širenja rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti na šta smo u mnogo navrata skretali pažnju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da "ovaj bestijalni čin (u Subotici) izveden pod okriljem noći između 10. i 11. jula, nepunih mesec dana od komemoracije Jevrejima toga grada, kojih je oko 4.000 deportovano u logore smrti, unosi zebnju u naša srca".

"Antisemitski čin na Jevrejskom groblju u Subotici svakako neće promeniti ništa u našoj lojalnosti državi čiji smo građani, kao i privrženosti koju osećamo prema narodu u čijem okruženju vekovima živimo", ističe se u saopštenju.

"Upravo je njemu ovim činom (skrnavljenjem spomenika) naneta najveća sramota, neuporedivo veća od nanete materijalne štete", dodaje se u saopštenju.

Taj savez navodi i da ponovo upozorava da "postoji tendencija usmeravanja gneva masa nezadovoljnih, poniženih i osiromašenih građana Srbije protiv Jevreja i ostalih nacionalnih manjina, koji su na ovim prostorima uvek delili sudbinu svojih sugrađana".

"Duboko rezignirani događajem, izražavamo, sada već slabašnu, nadu da će počinioci biti otkriveni i kažnjeni za svoja nedela", navodi se u saopštenju.

Nepoznati počinioci porušili su pre dve noći 39 nadgrobnih spomenika na Jevrejskom groblju u Subotici.

O događaju je obaveštena policija, koja je, zajedno sa predstavnicima okružnog i višeg tužilaštva i suda, izvršila uviđaj.

Sem što su porušeni spomenici, počinioci nisu ostavili nikakve posebne znakove niti poruke, dok stanovnici koji žive u okolini groblja ništa nisu čuli.

Ovo nije prvi put da se ruše spomenici na jevrejskom groblju u Subotici, jer se sličan događaj desio i 2009. godine.

Taj vandalski čin osudio je i ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: