Kakva je poruka "mlakih" presuda?

Godinu i po zatvora za čoveka koji je vozeći pijan pregazio dečaka Milana Lutovca, još jedna je u nizu presuda koje su izazvale burne reakcije javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 10.07.2013.

16:35

Default images

Pravni stručnjaci kažu da se radi o lošoj poruci pravosuđa, koja neće nikoga odvratiti od toga da ne učini isto krivično delo.

Bivši zamenik generalnog direktora Srbijagasa Radoslav Vujačić je vozio više od 80 kilometara na čas i sa više od 1,9 promila alkohola u krvi, kada je udario u dečaka koji je vozio bicikl. Ipak, sud je cenio olakšavajuće okolnosti, kaže sudija Svetlana Tomić Jokić, koja je bila predsedavajuća sudskog veća, odgovarajući na pitanje kako je moguće da je Vujačić dobio kaznu manju od zakonskog minimuma - od dve godine.

"To su da nije osuđivan, da ima preko 60 godina, da je izrazio kajanje i žaljenje, zatim otac dečaka nije iskazao zainteresovanost, nije ispostavio imovinsko-pravni zahtev, nijednom se nije pojavio na sudu. Takođe veliki doprinos maloletnog za nesreću - vozio je bicikl oko 23 časa, neosvetljen i to se smatra doprinosom na neki način, podeljenom odgovornošću uzroku za saobraćajnu nesreću", rekla je sudija Tomić Jokić.

Ona dodaje da se radi o prosečno izrečenoj kazni za takvo krivično delo, ali pravni stručnjaci smatraju da je takva sudska praksa nedopustiva.

"To nije dobra poruka bilo kome, vi sada imate alternativne načine izvršenja sankcija, ne morate biti u zatvoru. Kaznena politika određuje to kako će se građani ponašati prema određenim krivičnim delima, a ovo je izuzetno blaga kaznena politika koja neće doprineti bilo kome da ne učini ovo što je učinio i ovaj čovek", rekao je Milan Antonijević iz JUKOM-a.

Brat Radovana Karadžića, Luka, osuđen je za izazivanje saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom na dve i po godine zatvora, ali je presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje. Vozač nekadašnjeg ministra poljoprovrede Dragana Veselinova, Stevan Bakalov, koji je vozeći službeni auto usmrtio je na pešačkom prelazu Katarinu Marić dok je vozio tadašnjeg ministra, odslužio je četiri godine zatvora. Stručnjaci u tim slučajevima prepoznaju blagu kaznenu politiku.

"Postoji zajednička nit da sud nije imao hrabrost da izrekne visoku kaznu, nije se poneo adekvatno prema onima koji su alkoholisani i dozvolili sebi da oduzmu život i sve te okolnosti koje su uzimane kao olakšavakuće nije dovoljnio da se ide ispod zakonskog minimuma", kazao je Antonijević.

Konačnu odluku o presudi Radoslavu Vujačiću doneće Apelacioni sud. Zanimljivo je i da presudom Vujačiću vozačka dozvola nije oduzeta trajno, već samo na dve godine. Inače, Vujačić je već neko vreme pritvoren, pošto je prošle godine priveden zbog sumnji da je jedan od odgovornih za malverzacije sa đubrivom u aferi "Azotara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: