Tači: Nema dvojnog državljanstva

Kosovski premijer Hašim Tači na pregovorima u Briselu odbija da pristane na pravo dvojnog državljanstva, piše Blic.

Izvor: Blic

Sreda, 10.07.2013.

07:16

Default images

Tači, prema pisanju ovog lista, insistira da se na KiM prvo dobija kosovsko, pa tek onda mogućnost i drugog državljanstva, to jest srpskog.

Iako razgovori u Briselu napreduju, ostalo je da se reši još nekoliko bitnih stavki oko kojih se i radne grupe spotiču nedeljama. Kako Blic saznaje, kosovski pregovarači insistiraju da se veštačkog jezero Gazivode i trafo-stanica Valač integrišu u kosovski sistem.

Prištini je jezero Gazivode neophodno za rad Termoelektrane „Obilić“ i ne žele da im taj proces na bilo koji način zavisi od Srba se severa. Međutim, Beograd traži za Srbe na severu drugog provajdera za struju i neophodna je upravo trafo-stanica Valač, koja je vezana za Gazivode.

I kada je reč o telekomunikacijama, nisu se mnogo dogovorili jer nije kamen spoticanja samo kako će Kosovo dobiti pozivni broj, već je problem i ekonomski jer Priština ne može zbog dve već postojeće kompanije, koje imaju licencu, da dozvoli i ulazak Telekoma na tržište.

Beograd očekuje i da kosovska skupština overi Zakon o amnestiji koji nije usvojen pre nekoliko dana. Beograd traži isti odnos prema implementaciji sporazuma koji važi i za srpsku stranu - sprovedite dogovoreno i idemo dalje u razgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: