Materinski dom potpuno obnovljen

U Akciji Fonda B92, za tri meseca potpuno je adaptiran Materinski dom u Zvečanskoj ulici.

Izvor: B92

Utorak, 09.07.2013.

16:46

Default images

U Bici za Materinski dom učestvovalo je dvadesetak firmi koje su pomogle renoviranje koje je koštalo oko 20.000 evra, i sada u ovoj jedinstvenoj instituciji u Srbiji borave trudnice i mlade mame kojima su neophodni podrška i socijalna zaštita.

Deset majki, jedna trudnica i trinaestoro dece trenutno borave u renoviranim prostorijama Materinskog doma koji se nalazi u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić kaže da Materinski dom predstavlja vrstu prevencije, da deca ne ostaju u institucijama, odnosno da rastu sa svojim najdražima - sa majkama i očevima.

“Mi smo ovim radovima poboljšali kvalitet i uslove njihovog življenja. Možete videti kako su sređene sobe i svi oni prostori koje majke sa svojom decom koriste“, kaže Milačić.

Akciju je pre tri meseca pokrenuo Fond B92 i uz pomoć velikog broja donatora danas može da se pohvali uspešno obavljenim zadatkom.

"Rekonstrukcija Materinskog doma je urađena sa najviše moguće ljubavi od svih nas koji smo učestvovali u akciji", kaže predsednik Fonda B92 Veran Matić.

“Poslenja tri meseca okupili smo desetak-petnaestak kompanija koje su donirale pločice i građevinski materijal, ali i majstore koji su donirali svoj rad. Čini mi se da je ovo projekat koji je urađen sa daleko najviše ljubavi“, ocenjuje Matić.
Među donatorima našla se i supruga kanadskog ambasadora Oksana Smerečuk, koja je i predsednica Međunarodnog kluba žena u Beogradu.

Ona je organizovanjem prolećnog koncerta kroz humanitarni rad međunarodnog kora pomogla obnovu Materinskog doma.

“Ja sam takođe majka i imajm sina i ćerku i sećam se kako je bilo kada sam imala bebu i mislim da je neophodno da u gradu postoji neko takvo mesto da mlada mama može da dođe i nađe pomoć“, kaže Oksana Smerečuk.

Uz podršku psihologa, zaposlenih u Materinskom domu, mlade mame i međusobno pružaju podršku, a sada je i njihov prostor u kome borave mnogo lepši.

“Tri meseca sam u materinskom domu i mnogo mi više znači sada kada je renovirano i imam bolje uslove za dete. Imamo više prostora i mnogo se bolje osećamo, i ona i ja“, kaže jedna od mladih majki koja boravi u Materinskom domu.

Materinski dom postoji oko 40 godina i u njemu je pružena pomoć velikom broju nezaštićenih majki. Misija humanih ljudi je skoro završena.

Ostalo je da se renovira još nekoliko prostorija, među kojima je i kuhinja, kojoj nedostaje posuđe, ali i bela tehnika kao što su usisivači i pegle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: