Japan se vraća nuklearnoj energiji

Japanske elektroenergetske kompanije su od nadležnih regulatornih tela zatražili dozvolu za ponovno puštanje u rad deset nuklearnih reaktora.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.07.2013.

15:16

Default images

To bi moglo da označi povratak Japana nuklearnoj energiji više od dve godine nakon velike nesreće u Fukušimi.

Operateri su podneli zahteve za procenu stanja deset reaktora u pet odvojenih elektrana, a stručnjaci navode da je to prvi korak koji bi mogao da potraje više meseci, ali je verovatno da će dovesti do povratka nuklearnoj energetici u Japanu, prenela je agencija AP.

Od ukupno 50 nuklearnih reaktora u Japanu, samo dva trenutno rade, a privremeno su ugašeni zbog bezbednosnih provera nakon nesreće u nuklearnoj elektrani "Fukušima Daići", do koje je došlo u martu 2011. usled zemljotresa i cunamija.

Ukoliko regulatorni organi dozvole ponovno stavljanje reaktora u rad, potrebno je još da istu odluku donesu i vlasti na nacionalnom i regionalnom nivou.

Danas su na snagu u Japanu stupili novi propisi o bezbednosti, kojima se prvi put od centrala traži da sprečavaju radioaktivna curenja u slučaju nesreća, instaliraju komandne centre za nesreće i uvedu antiterorističke mere. Od operatera se takođe traži da povećaju zaštitu od cunamija i zemljotresa, kao i od tornada i avionskih incidenata.

Bezbednost je pre bila prepuštena operaterima, što se baziralo na pretpostavci da je u njihovom interesu da zaštite svoje investicije, ali se pokazalo da je to bilo nedovoljno za primenu ozbiljnijih i skupljih mera.

Posle katastrofe u Fukušimi, operatori centrale su kritikovani što su potcenili rizik od cunamija i izgradili odbrambeni zid prema moru koji je upola manje visine od talasa koji je pogodio nuklearnu centralu i doveo do topljenja jezgra reaktora. Zbog velikog zagađenja od radijacije oko 160.000 izbeglih stanovnika još ne može da se vrati u svoje kuće oko nuklearne elektrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: