Marš u sećanje na žrtve Srebrenice

Oko četiri hiljade ljudi krenulo je u "Marš mira, Srebrenica 2013" šumskom rutom dugom više od stotinu kilometara u znak sećanja na žrtve zločina u Srebrenici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.07.2013.

10:30

Default images

Učesnici marša hodaće tri dana, do 11. jula, kada će kolona stići u Srebrenicu na obeležavanje 18. godišnjice zločina u tom gradu, gde je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Ova manifestacija se održava od 2005. godine, a prošle godine je pešačilo oko 8.000 učesnika.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice 11. jula biće pokopana identifikovana tela ubijenih Srebreničana.

Sutra će ispred zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu biti organizovan poslednji ispraćaj posmrtnih ostataka identifikovanih Srebreničana, koji će biti prevezeni u Srebrenicu.

Ispraćaju će prisustvovati dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, predstavnice udruženja Majke Srebrenice, zvaničnici Parlamentarne skupštine BiH, Saveta ministara BiH, Parlamenta Federacije BiH, Vlade Federacije BiH, predstavnici Kantona Sarajevo i verski poglavari.

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice do sada je ukopano i identifikovano 5.657 osoba. U znak sećanja na zločine u Srebrenici, u Federaciji BIH će biti proglašen Dan žalosti. Kao dan sećanja na genocid 11. jul se obeležava i u evropskim zemljama, u skladu s odlukom Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: