"Pregovarač da se bori za Srbiju"

Glavni pregovarač Srbije u pregovorima o pristupanju EU trebalo bi da bude neko ko će se boriti i izboriti za interese naše zemlje, kaže Suzana Grubješić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.07.2013.

11:19

Default images

Kako kaže potpredsednica vlade za evropske integracije, pregovarač bi trebalo da se bori za naše interese, a ne za ostavljanje dobrog utiska na Evropsku komisiju.

Odluka o tome ko će predvoditi centralni pregovarački tim Srbije još nije doneta, iako se pominju neka imena, rekla je ona u intervjuu novosadskom "Dnevniku", sugerišući da bi taj posao trebalo da obavlja “neko ko dobro poznaje našu i briselsku administraciju ali i neko ko će se u pregovorima boriti i izboriti za interese Srbije a ne za ostavljanje dobrog utiska na Evropsku komisiju, jer od toga Srbija nema koristi”.

Suzana Grubješić je istakla da našoj zemlji predstoje pregovori u izuzetno osetljivim oblastima, poput poljoprivrede ili ekologije i ocenila da iskustva drugih zemalja pokazuju “ko je tu dobro ispregovarao, a ko nije”.

Napominjući da je osnovna struktura za pregovore sa EU uspostavljena odmah po formiranju ove republičke vlade, ona je podsetila da je formirano Nacionalno koordinaciono telo na čelu sa premijerom, koje čini 12 ministara.

Postoje i stručna grupa koju predvodi direktor Kancelarije za evropske integracije a čine je državni sekretari, kao i 35 podgrupa za sva poglavlja o kojima će se pregovarati, a koje će biti transformisane u prgovaračke timove, precizirala je potpredsednica Vlade Srbije.

Do otvaranja pregovora EU sa Srbijom trebalo bi dovršiti tehničke pripreme, formirati državnu delegaciju, centralni pregovarački tim i glavnog pregovarača, ispuniti planirane obaveze iz Nacionalnog programa usvajanja evropskih propisa i nastaviti sprovođenje započetih reformi, precizirala je Grubješićeva.

Ali, kako je naglasila, "važnije od svega je borba za uređenu, pristojnu, normalnu, evropsku Srbiju, koja se sigurno ne završava u januaru, formalnim otvaranjem pregovora o pristupanju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: