Zatvorena granica Egipat-Pojas Gaze

Granični prelaz Rafah na severu Sinaja između Egipta i Pojasa Gaze zatvoren je danas na neodređeno vreme. U Sinaju uvedeno vanredno stanje.

Izvor: B92

Petak, 05.07.2013.

11:56

Default images

Zatvaranjem granice onemogućeno je da 200 Palestinaca uđe na palestinske teritorije, prenose agencije.

Egipatski general Sami el-Metvali izjavio je da je prelaz zatvoren u petak, ne navodeći kada će biti ponovo otvoren. Međutim, nejasno je, zasad, da li su napadi reakcija na svrgavanje Morsija.

Odluka je usledila nekoliko sati pošto su islamski ekstremisti napali četiri vojna i policijska kontrolna punkta na severu Sinaja - dva vojna punkta, policijsku stanicu i aerodrom El Ariš, gde su smešteni egipatski vojni avioni, prenela je agencija AP.

Jedan egipatski vojnik je ubijen i tri su ranjena rano jutros u koordiniranim raketnim i napadima sa puškomitraljezima na vojne i policijske kontrolne punktove na Sinaju, pošto je posle svrgavanja islamističkog egipatskog predsednika Mohameda Morsija u sredu uveče, nekoliko ekstremističkih grupa zapretilo nasiljem u znak odmazde.

Vojska je takođe zbog napada na vojne punktove uvela i vanredno stanje u Južnom Sinaju i Suecu. Komandant treće armije Osama Asakar rekao je da "stanje pripravnosti u državi" podignuto na najviši nivo u te dve provincije zbog napada, prenela je agencija Rojters. Napad u Al Arišu dogodio se dva dana od smenjivanja islamskog predsednika Mohameda Morsija.

Rafah je jedan od pet graničnih prelaza koji povezuju Izrael sa susedima i jedan od dva koji povezuju Egipat i Pojas Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: