Vulin: Priština zaustavila razgovor

To što kosovski parlament nije izglasao zakon o amnestiji loš je signal i pokazatelj da je Priština najveći protivnik integracije Srba, kaže Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.07.2013.

12:49

Default images

Direktor vladine Kancelarije za KiMi ocenio je da je to u suštini u ovom trenutku zaustavilo bilo kakve dalje razgovore.

Takav odnos dokaz je, prema njegovim rečima, da kosovske vlasti nisu iskrene u svojim namerama jer ono što prihvate u Briselu odbiju u Prištini.

"To je suštinski ogroman korak unazad i to je nešto što je, danas to slobodno mogu da kažem, zaustavilo bilo kakve razgovore", rekao je Vulin za Tanjug.

Uz napomenu da je zakon o amnestiji nužan uslov i da bez njega nema dogovora o bilo čemu, uključujući sudove, policiju, izbore i integraciju Srba, Vulin je napomenuo i da je neusvajanje tog akta poruka da Priština čitavu svoju politiku vodi sa idejom da do integracija ne dodje, odnosno da Srbi ne budu u mogućnosti da preuzmu ono što je njihovo pravo i uloga koju treba da imaju u svakodnevnom životu Kosova i Metohije. "Bez tog zakona mi ne možemo da tražimo od Srba da pristupe Kosovskim policijskim snagama, jer ne znamo da li će u tom KPS biti hapšeni i zatvarani. Ne možemo da tražimo od Srba da prihvate i urade bilo šta ukoliko zakonom o amnestiji nije garantovano da to što su radili, učili, živeli u skladu sa zakonima svoje države Srbije neće biti ocenjeno kao krivično delo", ukazao je Vulin.

Upitan da li će to biti tema u nastavku dijaloga koji će u Briselu 8. jula, voditi premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, Vulin kaže da će Tači u svakom slučaju morati da objasni kako je moguće da ono što je dogovoreno u Briselu nije sprovedeno u Prištini.

"Lopta je u prištinskom dvorištu. Srbija je uradila sve što je bilo do nje, sada nek Priština uradi bar elementarne stvari na koje se obavezala", poručuje direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin ukazuje i da će medjunarodna zajednica morati dobro da razmisli ko je zaista pouzdan partner i da li se može razgovarati sa nekim ko nije u stanju da usvoji ni zakon o amnestiji.

Srbija je, kako ističe, mnogo teže i ozbiljnije stvari uspela da uradi u roku u kojem je obaćala da će ih uraditi, u dogovoru sa narodom, političkim paritijama i u dogovoru sa parlamentom.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da bi neusvajanje tog zakona dovelo u pitanje realizaciju
briselskog sporazuma.

"Mislim da će sada ipak odraditi svoj deo posla Vašington i Brisel i da ćemo uskoro imati usvojen zakon o amnestiji", rekao je Drecun i dodao da će se to dogoditi u veoma kratkom roku.

Prema njegovim rečima, briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji je potpisan u Briselu postao je sastavni deo državne politike Srbije i u potpunosti mora biti primenjen.

Drecun je takođe rekao da formiranje Skupštine Kosova i Metohije nije u skladu sa državnom politikom.

On je novinarima u parlamentu rekao da je zvanična politika Srbije da Srbi na Kosovu učestvuju na lokalnim izborima 3. novembra, a da posle tih izbora treba da se formira zajednica srpskih opština.

Skupstinu Kosova i Metohije juče su u Zvečanu formirali odbornici četiri opštine na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: