“URS u Vladi radi profesionalno”

Ministarka za regionalni razvoj Verica Kalanović kaže za “Novosti” da ne strahuje od rekonstrukcije Vlade i da je uvrerena da će se pronaći najbolje rešenje.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 05.07.2013.

22:19

Default images

Baš uoči početka pregovora o rekonstrukciji Vlade Srbije, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović u Sarajevu je dobila nagradu za najboljeg ministra jugoistočne i srednje Evrope.

Potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije kaže za ”Večernje novosti“ da uopšte ne razmišlja o tome da li joj je to priznanje na neki način olakšalo ostanak u Vladi Srbije.

“Ova nagrada za mene ima poseban značaj jer sam je dobila za posao kom sam posvetila profesionalnu i političku karijeru. Prepoznato je da je jedan ministar iz Srbije značajno doprineo razvoju regiona u sopstvenoj zemlji, ali i regionalnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi. Verujem da ovaj naš deo Evrope ima velike potencijale za razvoj ekonomskih odnosa, koje ne koristimo dovoljno”, kaže Kalanovićeva.

Kada je reč o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, ministarka Kalanović kaže da očekuje da Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić u narednim nedeljama odluče kako će izgledati Vlada Srbije u periodu pred nama.

“Moram vam reći da radim svoj posao najbolje što mogu i da uopšte ne razmišljam o rekonstrukciji. Oni (Vučić, Dačić i Dinkić) su napravili ključni dogovor i oko formiranja ove vlade koja je već postigla značajne rezultate. Ne sumnjam da će se i ovoga puta pronaći najbolja rešenja”, uverena je Verica Kalanović.

Ona podseća da su se političke okolnosti promenile - da je Srbija na pragu pregovora sa EU, da se Vlada trudi da uvede finansijsku disciplinu i poboljša privrednu klimu, kao i da tek slede reforme javnih preduzeća i završetak restrukturiranja društvenih preduzeća.

“Zbog svega toga, prirodno je došao momenat i da se analizira rad svih članova Vlade. Preuzimanje odgovornosti uvek će imati moju podršku”, poručuje Kalanovićeva.

Potpredsednica URS-a kaže da spekulacije i pisanje medija da će baš ministri iz njene stranke biti na udaru rekonstrukcije, posmatra kao kliše i politička podmetanja.

“Ništa novo ni neuobičajeno. Reći ću samo da funkcioneri URS u Vladi Srbije svoj posao shvataju izuzetno odgovorno i profesionalno. Zbog toga nemamo razloga da se bojimo apsolutno nijedne odluke državnog vrha”, kaže Kalanovićeva.

Ona kaže i da URS ne beži od vanrednih izbora niti da od njih strahuje, ali da je za Srbiju danas ekstremno važna politička stabilnost.

“To čujem svakodnevno i na svakom mestu, od privrednika, predstavnika gradova i opština, običnih građana... Vanredni izbori sigurno ne bi mogli da doprinesu stabilnosti u ovom specifičnom političkom i ekonomskom trenutku u kom se nalazi Srbija”, ocenjuje Verica Kalanović.

“Ne odustajemo od Moravskog koridora”

Ona poručuje i da projekat izgradnje Moravskog koridora nije propao nakon što su kineski partneri podigli cenu izgradnje za 150 miliona evra,

“Cilj Srbije je da se izgrade i Moravski koridor i autoput Novi Sad - Ruma i te dve saobraćajnice praktično dele sudbinu jer predstavljaju zajednički projekt. Ni ja ni Vlada ne odustajemo od njihove izgradnje, jer je to od životnog značaja za više od milion građana Srbije, kao i za poslovnu klimu u tim regionima. Sve ću učiniti da se ti poslovi završe”, poručuje ministarka i dodaje da će pregovori biti nastavljeni ovih dana.

“Ovakvi prolazni problemi u realizaciji infrastrukturnih projekata nisu izuzetak već pravilo. Ali, mi imamo cilj i njega ćemo dostići”, kaže Kalanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: