Rasmusen: Budućnost Srbije u NATO

Iako u Srbiji postoji izvesna netrpeljivost prema NATO zbog prošlosti, ali sam uveren da je budućnost Srbije u EU i NATO, izjavio je generalni sekretar NATO.

Izvor: Beta

Petak, 05.07.2013.

12:31

Default images

"Srbija je ključni igrač u regionu", rekao je Anders Fof Rasmusen u razgovoru s dopisnikom Bete u Briselu, a posebno je ukazao i na važnost sporazuma Beograd-Priština za ceo region.

Rasmusen je istakao da bi "snažnije veze kako s Evropskom unijom, tako i s NATO" stvorile nove mogućnosti za narod Srbije i dodao da je to "najveća strategijska perspektiva" koju on vidi.

"Otud, s mog stanovišta, ja bih najviše voleo da se ojačaju odnosi između Srbije i NATO u idućim godinama", stavio je do znanja čelnik Atlantskog saveza.

U dužem intervjuu Rasmusen je izložio svoje vidjenje budućnosti Srbije. "Dopustite", rekao je on, "da budem sasvim iskren - ja znam da iz istorijskih razloga može postojati odredjena surevnjivost prema NATO. A to je nekako i razumljivo. Ali stvari su se promenile od 1999. i danas smatram da svi narodi u regionu vide NATO kao nepristrasnog jemca mira i stabilnosti".

"Mi smo tome privrženi i ja to podvlačim jer sam uveren da, kad govorimo o budućnosti Srbije, njena budućnost jeste u sklopu evro-atlantskog ustrojstva", dodao je.

Generalni sekretar NATO rekao je da je nedavno posetio Pećku patrijaršiju gde je razgovarao s više verskih velikodostojnika koji su zatražili da "NATO nastavi da i dalje bdije nad bezbednošću njihovih manastira i kulturnih objekata".

"Mi smo im to uveravanje pružili, došlo je do pomaka u razvoju stvari i verujemo da je kosovska policija sposobna da zaštiti te verske objekte", istakao je čelnik zapadne vojne alijanse. On je međutim dodao da će NATO biti tamo da pomogne, da pruži podršku kako bi se osiguralo da će verski i kulturni objekti i mesta biti zaštićeni.

Na pitanje da li smatra da sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova ima upliva na stabilizaciju celog regiona, generalni sekretar NATO je rekao da je njegova celovita ocena da je došlo do opšteg napretka na celom Zapadnom Balkanu, a da je Sporazum Beograd-Priština bio od najveće važnosti.

Rasmusen je odao priznanja političkim vođima u Beogradu za njihovu "političku odlučnost da se nađe rešenje koje otvara put za pokretanje pregovora o članstvu Evropske unije sa Srbijom".

"Ja zaista mislim da je u interesu naroda u Srbiji da se približi Evropskoj uniji i sagleda niz novih prilika za napredak. A to pomaže stabilnosti, bezbednosti regiona i otud imam veoma povoljnu ocenu tog razvoja", naveo je Rasmusen. Na pitanje kako će NATO i Kfor pomoći primeni dogovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Rasmusen je uzvratio da "smatra da je za obe strane u političkom sporazumu Beograd-Priština bilo bitno da ih NATO i Kfor uvere da će ostati na Kosovu i zajamčiti bezbedne uslove za potpunu primenu tog sporazuma".

"Zato je NATO takođe odigrao ulogu u zaključivanju sporazuma i premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači su došli u sedište NATO da dobiju takva uveravanja, što su i dobili. Ostaćemo tamo da obezbedimo zaštitu i sigurnost za sve ljude na Kosovu i zajamčimo slobodu kretanja, u skladu s mandatom UN", dodao je.

To je, kako je istakao generalni sekretar NATO, svakako važno za primenu političkog sporazuma Beograd-Priština, jer će biti od koristi i za ljude na severnom delu Kosova, budući da politički sporazum obuhvata i ekonomske podsticaje, uz oživljvanje ekonomskog rasta, otvaranje radnih mesta, a ujedno će se zaštititi kultura i kulturna baština u tom delu Kosova".

Na pitanje da li će normalizacija odnosa Beograda i Prištine uticati na to da NATO smanji trupe na Kosovu, čelnik Atlantskog saveza je naveo da je procena da je tokom razdoblja primene sporazuma Srbije i Kosova važno da NATO ostane na Kosovu s nesmanjenim brojem trupa.

"Naravno da ćemo još procenjivati bezbednosne prilike, ali u ovom trenutku nemamo planova da smanjujemo trupe Kfora", rekao je Rasmusen.

"Naše viđenje je da se u potpunosti primeni mandat UN da bi se zajamčila zaštita i bezbednost i da se obezbedi sloboda kretanja... Mi ćemo stalno procenjivati bezbednosnu situaciju i sve odluke će se donositi na toj osnovi... Mi nećemo preuranjeno smanjivati trupe ako je naša ocena da bi dalje smanjivanje snaga naudilo bezbednosti, i održaćemo sadašnji nivo", dodao je.

Zamoljen da kaže da li bi NATO u nekom vidu ostao na Kosovu u nekoj dugoročnoj perspektivi, ako bi došlo do temeljitog sređivanja odnosa Beograda i Prištine, Rasmusen je rekao da u nekoj dugoročnoj perspektivi namera NATO jeste da smanji trupe i da ne veruje da iko može da zamisli da trupe tamo stalno ostanu.

"Jednog dana ćemo svakako morati da okončamu tu našu misiju, ali zasad je važno da se usredsredimo na primenu političkog sporazuma Beograd-Priština i normalizaciju prilika tamo", rekao je on. Jer, kako je ukazao, "ja shvatam da i Beograd i Priština smatraju NATO nepristrasnim jemcem mira i stabilnosti i mi ćemo odgovoriti na takva očekivanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: