Naši građani nisu tražili pomoć

Niko od građana iz Srbije u Egiptu, gde je u sredu uveče svrgnut predsednik Morsi zbog čega nekoliko dana traju neredi, nije se do sada obratio ambasadi.

Izvor: B92

Petak, 05.07.2013.

08:03

Default images

To je jutros za RTS izjavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Maja Ninković Ćorac. Ona je dodala i da, prema najnovijim informacijama koje ima iz Ambasade Srbije u Kairu, u Egiptu ima oko 1.600 građana Srbije.

Oni su najviše koncentrisani u letovalištima Hurgada i Šarm al Šeik, odnosno samo ih tamo ima. U Hurgadi ih je oko 1.500, a u Šarm al Šeiku oko stotinu, rekla je Ninković Ćorac.

U Kairu i Aleksandriji ima oko 43-oje ili 44-oro naših građana koji imaju regulisan boravak, što znači da imaju dozvolu za rad i tamo žive i rade, istakla je Ninković Ćorac. "Niko od tih građana do sada nije se obratio ambasadi za pomoć ili da nas obavesti da je u nekakvoj nevolji koja je prouzrokovana nemirima u Egiptu. Takvih zahteva nemamo", kazala je Ninković.

Ona je istakla da je "Ambasada na usluzi svim našim građanima 24 sata, i da pomno prati razvoj situacije u celom Egiptu".

Postoje dežurni telefoni na koje građani mogu da se jave. U Beogradu u Ministarstvu spoljnih poslova je, takođe, otvorena dežurna telefonska linija 011 306 8308 i na tom telefonskom broju građani mogu da dobiju sve informacije o Egiptu koje ih zanimaju, dodala je Ninković Ćorac.

Međutim, uprkos upozorenju Ministarstva spoljnih poslova da se ne putuje u Egipat, nakon zaoštravanja situacije usled svrgavanja egipatskog predsednika od strane vojske, neki turisti iz Srbije ipak su odlučili juče da otputuju u egipatska letovališta.

Planirano je da i danas grupa od 167 turista iz Srbije otputujue sa aerodroma Nikola Tesla u egipatsko letovalište Hurgada čarter letom, avionom egipatske aviokompanije Nesma erlajns u organizaciji domaće turističke agencije Argus turs. Predstavnik za medije u turističkoj agenciji Argus turs Aleksandar Vučković rekao je Tanjugu da ta agencija nije imala nijedan slučaj otkazivanja aranžmana i da je večerašnji čarter let pun.

Prema njegovim rečima, turisti koji su do sada letovali u egipatskim letovalištima nisu imali bilo kakvih problema jer je u tim mestima i u danima najvećih sukoba u Egiptu, bilo mrno.

S druge strane, turistička agencija "Tui" već nekoliko dana obustavila je putovanja u Egipat, a turistima koji su aranžmane ranije uplatili, nudi mogućnost zamene za neku drugu destinaciju ili povraćaj novca u kompletnom iznosu, rekao je danas Tanjugu direktor ove agencije Aleksandar Marinković.

Inače za danas su članovi i pristalice Muslimanske braće, čiji je lider Morsi, najavili proteste širom Egipta. Ministarstvo spoljnih poslova i dalje preporučuje dodatni oprez, a onima koji nameravaju da putuju u Egipat da to ne čine. Ministarstvo je navelo da se ambasadi Srbije u Kairu niko nije obratio sa zahtevom za pomoć ili sa informacijom da je u nevolji prouzrokovanoj situacijom u Egiptu, gde boravi oko 1.600 turista i 48 srpskih državljana koji imaju regulisan boravak.

Turističke vlasti Egipta obavestile su Ambasadu da svi turisti neometano letuju u Hurgadi i Šarm el Šeiku, saopštilo je Ministarstvo.

"S obzirom da je rasplet situacije neizvestan, ostajemo pri preporuci građanima koji nameravaju da putuju u Egipat da to ne čine. Onima koji su već na letovanju preporučujemo dodatni oprez, izbegavanje svih mesta okupljanja čak i ona koja su naizgled mirna", preporučuje Ministarstvo.

Poseban oprez preporučuje se petkom, posle podnevne molitve.

Osim toga, ne preporučuje se nošenje foto aparata, kamera i mobilnih telefona na javnim mestima. Preporuka o izbegavanju velikih gradova takođe je i dalje aktuelna.

Srpska ambasada u Kairu je našim turistima dostupna 24 sata, pomno prati razvoj situacije u celom Egiptu, a posebno u turističkim mestima gde su najviše koncentrisani naši turisti, u Hurgadi i Šarm el Šeiku, kao i u najvećim gradovima Kairu i Aleksandriji.

Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu formiralo je krizni štab koji je u stalnom zasedanju i fokusiran je na procenjivanje bezbednosne situacije u Egiptu.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije otvorena je dežurna telefonska linija od 08h-22h- 011 3068 308 gde građani mogu da dobiju odgovore na sva pitanja u vezi sa odlaskom u Egipat. Ministarstvo će i dalje obaveštavati javnost o najnovijem razvoju situacije i bezbednosnim aspektima boravka naših državljana u Egiptu.

U ambasadi Srbije u Kairu dežurni telefoni su: +2022736-5494, +2022735-4061
Mobilni telefon konzula Marije Šošić: +201061818418.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: