KiM: Zakon o amnestiji nije usvojen

Posle oštre polemike između vlasti i opozicije, Zakon o amnestiji u Skupštini Kosova nije usvojen.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2013.

08:59

Default images

Za predlog zakona o amnestiji od 93 poslanika - 70 je glasalo za, 21 protiv, a 2 uzdržana glasa.

To nije bilo dovoljno, jer je za donošenje zakona potrebna dvotrećinska većina, od 80 poslanika.

Ministar pravde Kosova Hajredin Kuči je u današnjem izlaganju rekao da je cilj zakona da se ostvari jedna od obaveza iz sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije - da obezbedi amnestiju za građane Kosova koji su izvršili krivična dela predviđena predlogom zakona.

On je rekao da se ovim zakonom neće amnestirati počinioci ubistava. On je takođe rekao da se amnestija neće realizovati na etničkim osnovama.

"Uzeli smo zakone regiona, ako pogledamo zakon koji je izradila Makedonija u odnosu na tamošnje Albance, kao i Srbija, a i Hrvatska, možete primetiti da se tamo navode određene teritorije i etničke pripadnosti. Bili smo veoma oprezni da se ova amnestija ne odnosi samo po etničkom balansu, samo na Srbe , na sever ili samo na Albance, znači, biće za sve", rekao je Kuči.

Poslanicima nije pomoglo ni što su ih sa govornice sve vreme podsećali da je zakon o amnestiji neophodan kako bi se odnosi izmedju Kosova i Srbije normalizovali, što predvidja i Briselski sporazumom.

Potpredsednik skupštine Petar Miletić izjavio da je zakon o amnestiji neophodan kako bi se odnosi između Kosova i Srbije normalizovali, kako se predviđa i briselskim sporazumom.

Protiv amenstije su se i ranije, a i danas izjasnili poslanici Pokreta Samoopredeljenje. Poslanica Albulena Hadžiju je izjavila da je ovo veoma štetan zakon koji je protiv pravde i jednakosti.

"Nacrt zakona o amnestiji koji je dostavljen Skupštini, osim što ima za cilj amnestiju kriminalnih struktura na severu, on ima za cilj i amnestiranje organizovanog kriminala, korupcije i drugih kršenja na štetu našeg blagostanja. Znači ima za cilj amnestiju svih korumpiranih u ovoj Vladi, u prethodnoj Vladi, i njihovih saradnika. Ovaj nacrt zakona je protiv pravde, protiv jednakosti i protiv prava naših građana", rekla je ona.

Predlog zaklona su podržali poslanici iz vladajuće DPK, takav stav su u principu podržali i poslanici najveće opozicione partije DSK, sa određenim primedbama, zahtevajući istovremeno da se na komisiji za zakonodavstvo predlože konkretni amandmani.

"Ovim predlogom zakona Vlada ima za cilj da amnestira dve vrste kriminalaca - Srbe i kosovske Albance. Kod nekih krivičnih dela se otišlo toliko daleko da su imali u vidu konkretne lićnosti", rekao je poslanik DSK Haki Demoli.

Poslanik Samoopredeljenja Glauf Konjufca je rekao da se ovim zakonom "spasavaju i Veselinović i njegovi prijatelji, milioneri prištinske politike".
I poslanici AAK su u načelu podržali predlog zakona sa primedbom na veliki broj krivičnih dela koji predlog obuhvata i zahtevali su da se od mogućnosti amenstije isključe zaposleni u javnim službama.

Načelnu podršku predlogu zakona su dali poslanici Koalicije novo Kosovo i poslaničke grupe pripadnika manjinskih zajednica.

Kako javlja naša dopisnica iz Prištine, i predstavnici civilnog druištva bili su protiv i pozivali su na nedonošenje ovog zakona.

"Veliki značaj za zapošljavanje Srba"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je zakon o amnestiji, čiji je predlog kosovska vlada dostavila parlamentu, veoma važan za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"To znači da će na Kosovu i Metohiji biti proglašena amnestija za mnoga krivična dela za koja vlasti u Prištini smatraju da su krivična dela i kojima bi mogli da budu podložni Srbi i svi oni koji ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Dačić novinarima u Prijepolju.

On je istakao da će usvajanje tog zakona imati velikog značaja za zapošljavanja Srba u određene ustanove na Kosovu i Metohiji kao što su policija i pravosuđe.

Predlogom zakona o amnestiji predviđeno je da se amnestiraju izvršioci 69 vrsta krivičnih dela, među kojima su i najteža krivična dela za koja se mahom terete Srbi. Za pojedina dela Predlogom zakona predviđeno je potpuno oslobađanje od krivičnog gonjenja ili izvršavanja presude, dok se za druga daje oslobođenje od jedne petine, odnosno četvrtine ili čak polovine kazne zatvora u zavisnosti od krivičnog dela.

Predlog zakona, za čije se usvajanje zahteva dvotrećinska većina u Skupštini Kosova, predviđa da se svi izvršioci krivičnih dela "unutar teritorije koja sada predstavlja Republiku Kosovo", koja su nabrojana i koja su izvršena do 20. juna 2013. godine u potpunosti oslobađaju od krivičnog gonjenja ili izvršavanja presude.

Protestovalo Samoopredeljenje

Zbog predloženog zakona o amnestiji danas su ispred kosovske skupštene protestovali članovi pokreta Samoopredeljenje.

Grupa aktivista ovog pokreta se od sinoć nalazi pred glavnim ulazom u Skupštinu Kosova dok su danas ispred Skupštine postavili pano sa isečcima iz novina u kojima se govori o raznim događajima na Kosovu i ispod toga piše da se sva ta dela amnestiraju.

Podpredsednik Samoopredeljenja Špend Ahmeti je, obraćajući se medijima, rekao da ukoliko imaju imalo savesti poslanici neće glasati za zakon o amnestiji.

On tvrdi da se ovim amnestiraju dve grupe, s jedne strane Srbi koji su "zapalili granične prelaze", a sa druge "kriminalci koji su uzurpirali javnu imovinu", rekao je Ahmeti. On je rekao da među poslanicima u Skupštini "ima kriminalaca koji neće moći da glasaju protiv zakona".

Nakon toga aktivisti Samoopredeljenja su se mirno razišli i nisu najavili da će organizovati druge proteste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: