Srbi konstituisali Skupštinu na KiM

U Zvečanu je danas konstituisana privremena Skupština Kosova i Metohije a za njenog predsednika izabran je Slavko Stevanović.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.07.2013.

00:31

Default images

"Samo demokratska i ekonomski jaka Srbija može pomoći srpskom narodu na KiM, ali mi ne možemo prihvatiti da cena ulaska Srbije u EU bude gubitak teritorije i nasilna integracija u institucije nepriznate države," rekao je Stevanović.

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović izabran je za predsednika Skupštine KiM, koji su formirali čelnici i odbornici opština sa severa KiM.

Konstitutivnoj sednici nije prisustvovao niko od predstavnika Vlade Srbije.

Sednici je prisustvovalo 97 poslanika koji su položili zakletvu i usvojili Deklaraciju privremene Skupštine Kosova i Metohije u kojoj se navodi da je Skupština predstavničko telo građana Srbije u pokrajini koji poštuju Ustav i zakone Srbije.

Prema rečima Stevanovića, činjenica da ova Skupština nije održana pre 28. juna već danas pokazuje da niko od Srba sa Kosova ne želi da ometa svoju državu u njenim naporima da se integriše u evropsku zajednicu. On je naveo i da konstituisanje privremene Skupštine KiM predstavlja pokušaj da se pokrajina "vrati sa bespuća neprava na teren važećeg Ustava i zakona".
Foto: Tanjug
Kako je dodao, na ovaj način se šalje poruka međunarodnoj zajednici da se Srbija "ponovo uspravlja" i da se u tom smislu u odnosu na Srbiju kao i u odnosu na druge države mora poštovati medjunarodno pravo, povelja UN i Rezolucija 1244 SB o Kosovu kao delu Srbije.

Pomoćnik predsednika opštine Zvečan Ljubomir Radović izjavio je na sednici da Srbi neće implementirati briselski sporazum i da neće izaći na izbore po odlukama i zakonima iz Prištine.

Nećemo da prihvatimo Ustav i pravni poredak druge, tudje države nepriznate i bespravno stvorene, rekao je Radović naglasivši da Srbi znaju svoj put i da neće u Prištinu.

"Naš glavni grad je Beograd, naša Republika je Srbija, ne želimo drugu državu, drugo državljanstvo ili pravni poredak," rekao je Radović.

Za potpredsednike Skupštine izabrani su Kosta Galjak i Dobrosav Dobrić, a za sekretara imenovana je Ljiljana Ljumović dok je za njenog zamenika imenovana Mirjana Vasić.
Foto: Tanjug
Prema utvrđenom dnevnom redu biće izabrana radna tela, potvrđeni mandati poslanika privremene skupštine koji će položiti zakletvu, usvojena deklaracija o osnivanju privremene skupštine Kosova i Metohije, a biće imenovani predsednik, četiri potpredsednika, sekretar i njegov zamenik.

Sednica je sazvana na osnovu Deklaracije usvojene na Saboru srpskog naroda 22. aprila u Kosovskoj Mitrovici i zaključka sa sednice četiri opštine sa severa Kosove od 6. juna ove godine u Zvečanu, kao i konsultacija predstavnika više opština sa Kosova i Metohije održanih tokom maja i juna.

Sednica je, kako se navodi, trebalo da bude održana pre Vidovdana ali su se narodni predstavnici složili da to bude posle 28. juna kako za eventualno nedobijanje datuma za početak pregovora za ulazak u EU ne bi bili okrivljeni Srbi sa severa Kosova.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun ocenio je da bi formiranje privremene skupštine Kosova, najavljeno za danas, samo oslabilo poziciju srpskog naroda i Srbije.

Dejan Vuk Stanković: Izazov za Vladu Srbije

Za političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića potez Srba sa severa pokazuje strah za egzistenciju, ali i strah od gubitka prvilegija u dosadašnjem formatu političkih i pravnih institucija.

"Srbi su ovom odlukom 93 odbornika danas dalji izlasku na birališta, s obzirom da su njihovi lokalni politički predstavnici predstavnici rekli "ne". Čini mi se da će to biti pravi izazov za sadašnju Vladu - kako da ubedi Srbe sa severa Kosova da prihvate neminovnost primene Briselskog sporazuma, odnosno da omoguće predstavljanje Srba u novim institucijama koje treba da nastanu Briselskim sporazumom", ocenjuje Stanković.

Stanković zaključuje da nas u narednom periodu tek čeka otvaranje vrućih tema i da će za uspešno okončanje implementacije biti neophodan dodatni međunarodni pritisak međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: