Kacin: Datum? Ja to nisam čuo

Izvestilac EP za zapadni Balkan Jelko Kacin izjavio da će Srbija “sama, koracima koje preduzme izabrati datum za početak pregovora sa EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2013.

13:45

Default images

"Ja bih rekao da je Srbija dobila zeleno svetlo, iako ovde svi govore da je dobila datum. Ja o datumu ne znam ništa, jer će datum izabrati sama Srbija sledećim koracima kojima će pokazati koliko je posvećena da sa reči predje na delo"”, rekao je Kacin novinarima u parlamentu.

On je naglasio da niko ne bi smeo da bude iznenađen, “ako bi pregovori defakto krenuli i ranije”.

Kacin je dodao da će Srbija odlučivati o svojim prioritetima svojom posvećenošću “u realnom vremenu”, a da je s druge strane u evropskim institucijama i Evropskom parlamentu usaglašen nacrt rada kada je Srbija u pitanju.

“U Srbiju uskoro dolaze Ketrin Ešton i Štefan File. Mi smo uslaglasili nacrte rada u evropskim insttiucijama, uključujući i Evropski parlament, organizovali smo se da pratimo Srbiju i u slučaju da krene znatno dinamičnije”, rekao je Kacin.

Iako, kako je naglasio, nema pravo da govori u ime Srbije, on je hrabri da se sama pred sobom dokaže i svojim građanima i “de fakto bude motor”. “Sve je na strani Srbije i to se može veoma brzo i stvarno desiti”, uveren je Kacin. Evropski izvestilac je naveo i da u Srbiji “svi govore o poglavljima 23 i 24 i da je u Evropi svi hrabre da tu i najbrže napreduje, jer su to najteža poglavlja”. On je naveo slučaj Crne Gore koja je, kako je podsetio, otvorila i zatvorila dva poglavlja, ali ne i poglavlja 23 i 24.

Kacin je, takođe, podsetio i da će premijer Srbije Ivica Dačić u ponedeljak u Briselu još jednom razgovarati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, o implementaciji svega što je potrebno i naglasio da od primene briselskog spsorazuma “u mnogo čemu zavisi šta i kako”.

“Srbija je velika zemlja sa 7,5 miliona ljudi i isto toliko ćudi. Zato ljudima treba omogućiti da proces evrointegracija shvate i kao svoju priliku. Pre svega, da ga shvate kao svoju ličnu odgovornsot da se prema toj jasnoj evropskoj perspektivi, koja donosi strana ulaganja i nova radna mesta odgovorno ponašaju”, rekao je Kacin.

Evropski izvestilac za kraj razgovora sa novinarima parafrazirao je, kako je sam rekao, srpskog premijera. “Da parafraziram Dačića: ipak je Srbija samu sebe skinula sa nebesa, donela sebe na zemlju, što znači u Evropu”, rekao je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: