Egipat: Morsi broji poslednje sate?

Situacija u Egiptu sve napetija. Vojska odbrojava do 17h kada ističe ultimatum predsedniku Morsiju da pristane na podelu vlasti. Mediji već otpisali Morsija.

Izvor: BBC, Tanjug

Sreda, 03.07.2013.

08:24

Default images

"Danas - smena ili ostavka" piše na naslovnoj strani egipatskog uticajnog državnog dnevnika Al-Ahram, dok nezavisni Al-Vatan na naslovnoj objavljuje "Kraj", prenosi agencija AFP. "Egipat će se vratiti na pravi put za nekoliko sati", navodi nezavisni dnevnik Al-Masri Al-Jum, dok list Al-Šoruk piše "o raspadu vlasti Muslimanske braće".

Taj moćni islamistički pokret predvodi predsednik Morsi.

Prema poslednjim informacijama, koje nisu potvrđene, nekoliko sati pre isteka roka datog Morsiju, sa načelnikom generalštaba egipatske vojske, generalom Abdelom Fatahom al-Sisije razgovara lider liberalne egipatske opozicije Muhamed el Baradej.

El Baradej je izabran da pregovara sa vojskom u ime opozicione koalicije Nacionalni front spasa i omladinskih organizacija koje predvode ulične demonstracije protiv Morsija.

U obraćanju na državnoj televiziji, Muhamed Morsi je obećao da će ustrajati kao prvi demokratski izabrani egipatski predsednik i da je "jedina alternativa njegovom legitimitetu predsednički mandat krvoproliće".

Britanski izveštači javljaju da "vojni izvori navode da se sprema zauzimanje državne televizije" i da je zaposlenima poručeno da ranije napuste radna mesta.

Istovremeno Egipatska centralna banka je saopštila da će banke danas ranije zatvoriti svoje ekspoziture i da je planirano ranije održavanje aukcije zbog isticanja 48-časovnog ultimatuma vojske datog predsedniku države.

U utorak je sedmoro ljudi ubijeno, a na desetine je ranjeno tokom sukoba protivnika i pristalica egipatskog predsednika Mohameda Morsija u oblasti Giza, podsetila je agencija AFP. Sinoć je kod Univerziteta u Kairu stradalo još 16 pristalica predsednika Morsija. Povređeno je oko 200 ljudi. Sukobi su takođe izbili u Helvanu, u blizini Kaira i severnoj egipatskoj provinciji Beheira, naveli su bezbednosni zvaničnici.

Vojska Egipta je saopštila da će "proliti svoju krv braneći Egipat od bilo kog teroriste, ekstremsite ili budale", dok je na drugoj strani pokret Muslimanska braća poručio da je "vreme za mučeništvo".

Protivnici Morsija traže njegovu ostavku, ali je taj islamistički lider kasno sinoć poručio da neće podneti ostavku i da će životom braniti svoj "ustavni legitimitet".

On je apelovao da okupljanja njegovih pristalica, ali i rivala budu mirna, ali su egipatski neredi ipak odneli nove živote tokom noći.

"Poslednji sati"

Beta-AP
U obraćanju građanima, koje je uživo prenosila državna televizija, Morsi je optužio ljude, lojalne njegovom prethodniku Hosniju Mubaraku, da stoje iza protesta za rušenje sadašnje vlasti.

Egipatska vrhovna komanda je danas saopštila da je armija spremna da pogine za odbranu egipatskog naroda od "terorista, radikala i bezbožnika".

U saopštenju, objavljenom pod nazivom "Poslednji sati" na zvaničnoj Fejsbuk strani Vrhovnog saveta oružanih snaga (SCAF), na čijem je čelu general Abdel Fatah al-Sisi, navedeno je: "Kunemo se Bogu da ćemo žrtvovati čak i našu krv za Egipat i njegov narod kako bismo ih odbranili od terorista, radikala ili bezbožnika", preneo je Rojters.

Saopštenje, izdato tri sata nakon pojavljivanja Morsija na televiziji kada je odbacio ultimatum Sisija da podeli vlast sa svojim protivnicima ili će se u protivnom suočiti s vojnim udarom, jasno govori da naoružane snage neće odustati od svojih zahteva.

Na drugoj strani vladajući pokret Muslimanska braća predsednika Mohameda Morsija je poručio da je "došlo vreme za mučeništvo", čime je dodatno zaoštrio retoriku nakon što je pre dva dana nagovešteno da će biti "formiranja jedinica za samoodbranu".

"Narod neće sedeti mirno i gledati vojnu pobunu", rekao je jedan zvaničnik Muslimanske braće za Rojters.

Ultimatum koji je dala vojska Egipta ističe danas oko 16 i 30 časova. Lokalni mediji već su otpisali Morsija, prenose agencije i navode da se najavljuje da će danas biti dan odlaska Morsija s vlasti. "Danas - smena ili ostavka" piše na naslovnoj strani egipatskog uticajnog državnog dnevnika Al-Ahram, dok nezavisni Al-Vatan na naslovnoj objavljuje "Kraj", prenosi agencija AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: