Morales ljut na SAD, žalba UN

Bolivija je uložila danas žalbu UN protiv nekoliko evropskih zemalja koje su blokirale let predsedniku Evu Moralesu iznad njihovog vazdušnog prostora.

Izvor: Beta

Sreda, 03.07.2013.

00:58

Default images

"Već smo se žalili UN-u, a u narednih nekoliko dana ćemo uložiti žalbu i visokom komesaru UN-a za ljudska prava", rekao je potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija i naveo da je taj potez podstaknut medjunarodnim kršenjem prava, što je ugrozilo život predsednika Moralesa, prenela je agencija AFP.

Ambasador Bolivije je ranije danas najavio da će uložiti žalbu Ban Ki Munu zbog poteza evropskih zemalja da blokiraju let predsedniku Moralesu iznad njihovog vazdušnog prostora.

"Odluka tih zemalja predstavlja kršenje međunarodnog prava...Mi smo već preduzeli proceduru za osudu tih odluka..." , rekao je ambasador Bolivije u UN Saća Ljorenti novinarima u Ženevi, istakavši da uopšte nema sumnje da je to bilo naređenje Bele kuće, prenela je agencija AFP.

Ljorenti je naglasio da je to "akt agresije" protiv Bolivije, da je isto što i "kidnapovanje" Moralesa i da može da prouzrokuje "nepopravljivu štetu" u diplomatskim odnosima.

"Bolivija ne samo da osuđuje taj čin, već će preduzeti i međunarodne zakonske korake", dodao je bolivijski diplomata.

Avion je poleteo za Boliviju iz Moskve i bio je primoran da se prizemlji u Beču.

"To je stavilo život predsednika, njegove delegacije i posade u opasnost", kazao je Ljorenti.

"Uopšte ne sumnjamo da je to naredila Bela kuća. Ne sumnjamo uopšte. Bez ikakvog razloga diplomatski avion sa predsednikom je preusmeren sa svoje rute i primoran da se prizemlji u drugoj zemlji", rekao je Ljorenti.

Bolivija je među 21 zemljom kojoj je Snouden uputio zahtev za politički azil, iako je Ljorenti rekao da nikakav zahtev nije stigao.

Sve te zemlje su oruđe u rukama SAD, kazao je Ljorenti naglasivši da "u 19. veku, kolonije su bile u Latinskoj Americi, a sada vidimo da su kolonije u nekim zemljama Evrope".

Posle prinudnog sletanja aviona predsednika Bolivije u Beč zbog sumnje da je u njemu Snouden, nastala je čitava zbrka. Begunac nije nađen, a avion je poleteo.

Predsednik Bolivije Evo Morales konačno je, nakon 13 sati provedenih u Beču, poleteo sa tamošnjeg aerodroma. Njegov put mogao je biti nastavljen tek kada je stigla i poslednja dozvola za prelet aviona preko Španije.

Sve je počelo kada je avion bolivijskog predsednika Eva Moralesa najpre preusmeren, zbog sumnje Francuske i Portugala da se u njemu krije bivši službenik CIA, koji je obelodanio koga je sve američka služba NSA godinama prisluškivala, čime je izazvao međunarodnu pažnju i zbog čega ga sada traže u SAD.

Kada su konačno Francuska, Portugal i Italija dozvolile prelet avionu, on je sleteo u Beč. Avion bolivijskog predsednika proveren je od strane pripadnika pogranične policije, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije. Portparol šefa austrijske diplomatije Mihaela Špindelegera Aleksander Šalenberg rekao je agenciji APA da se radilo o „dobrovoljnom pregledu“.

U avionu predsednika Bolivije su bili samo šef države i njegova šest saradnika, kojima su prekontrolisani pasoši. Bivši američki obaveštajac Edvard Snouden nije bio u avionu, podvukla je portparol Ministarstva Izabela Pešl. Ona je dodala da je planirano da se Morales sastane sa Špindelegerom, pošto je u vezi odbijanja dozvole za prelet više evropskih zemalja, šef bolivijske države zamolio za susret.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer ranije danas je izjavio da su sada stvoreni uslovi da Morales nastavi let. On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Moralesom, rekao da je došao na aerodrom da bi se lično uverio da „se sve korektno odvijalo tokom boravka bolivijskog predsednika u Beču“.

Poslednje odobrenje za poletanje Moralesovog aviona čekalo se iz Španije, a sada je i ono stiglo, doduše posle više sati razgovora i pegovora sa španskim vlastima. Kako prenose AFP i španski mediji, španske vlasti odobrile su, nakon intervencije Beča, predsedničkom avionu sletanje na ostrvo Gran Kanarija, gde će biti dopunjeni rezervoari za dalji let do La Paza.

Španija je inače ranije tražila kao uslov za odobrenje dozvole za prelet inspekciju Moralesovog aviona, ali je Morales taj predlog odbio, jer bi to značilo kršenje međunarodnog prava.„ Nisam kriminalac“, dodao je Morales. On se posebno zahvalio Austriji na solidarnosti, a predsednik Fišer nazvao je bolivijskog kolegu „dobrim prijateljem Austrije“.

Morales je inače bio na povratku sa sastanka proizvođača prirodnog gasa u Moskvi, gde se u tranzitnoj zoni na aerodromu Šeremetjevo od 23. juna nalazi i Snouden, koji je ranije zatražio azil u toj zemlji, pored drugih zemalja kojima se iz istog razloga obratio.

S druge tsrane, zabrana evropskih zemalja da Moralesov avion uđe u njihov vazduši prostor izazvala je nezadovoljstvo u Latinskoj Americi među političarima i među građanima.

Ministar spoljnih poslova Bolivije David Čokeuanka kritikovao je "neosnovane priče o Snoudenovom prisustvu u tom avionu" i rekao da ne zna ko je izmislio "ovu ogromnu laž".

On je rekao da će La Paz zatražiti objašnjenje od Lisabona i Pariza, ističući da su prekršena međunarodna pravila o avio saobraćaju, kao i da je time bio ugrožen život predsednika Moralesa.

Zbog peripetija predsednika Moralesa negovodovali su zvaničnici Ekvadora i Venecuele, a u La Pazu je nekoliko desetina ljudi protestovalo zbog odbijanja Pariza da otvori svoj vazdušni prostor za predsednika Bolivije.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Bolivije rekao je da Morales, posle noći provedene u jednom bečkom hotelu, danas treba da nastaviti put za La Paz.

U La Pazu demonstranti spalili francusku zastavu

Oko stotinu demonstranata zasulo je danas kamenjem francusku ambasadu i zapalilo francusku zastavu u glavnom gradu Bolivije, La Pazu, u znak protesta zbog odluke Pariza da ne dozvoli prelet avionu bolivijskog predsednika Eva Moralesa kroz francuski vazdušni prostor, javio je AFP.

"Dvolična Francuska! Kolonizatorska Francuska" i "Fašistička Francuska napolje iz Bolivije!", uzvikivalli su demonstranti.

Francuska agencija ističe da je francuska vlada odbila da dozvoli ulazak Moralesovog aviona, koji je leteo iz Moskve, zbog straha da je u njemu bivši saradnik američke CIA Edvard Snouden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: