"Bez Miloševića, YU bi bila u EU"

Jugoslavija je mogla da postane članica EU, ali Slobodan Milošević je umesto toga hteo da stvori veliku Srbiju, rekao je Stjepan Mesić.

Izvor: index.hr

Sreda, 03.07.2013.

09:57

Default images

Bivši predsednik Hrvatske je u intervjuu za agenciju Anadolija reagovao na izjavu lidera RS Milorada Dodika koji je ranije izjavio su sve bivše zemlje Jugoslavije mogle da uđu zajedno u EU.

Mesić kaže da je jasno da je Jugoslavija mogla da uđe u EU, ali pošto niko nije bio zadovoljan modelom federacije, morala je da se napravi konfederacija.

"To se moglo. Međutim, Milošević nije hteo ni federaciju, ni konfederaciju. On je želeo na ruševinama Jugoslavije da stvori veliku Srbiju! Varao je svet da se bori za Jugoslaviju jer je na taj način dobijao međunarodnu podršku, a Srbe je varao time da će svi živeti u jednoj državi. To sve zajedno je za nas bilo tragično. To je sve zajedno završeno katastrofom'', naglasio je Mesić.

Dva dana nakon ulaska Hrvatske u EU, Mesić je istakao da je njegova zemlja ispunila uslove i standarde i da je podloga za budućnost sada tu.

"Sada treba ostvarivati novu politiku, nove odnose. Treba se, dakle, sada angažovati na velikom zahtevnom tržištu. To je jedno. Drugo, mehanizmi moraju funkcionisati u skladu sa kriterijumima koji su u EU. Jer, to je, ipak, prvi korak za evropsko ujedinjenje. Za nas to nije rešena priča, posao nije dovršen, dok god jugoistok Evrope ne bude u Evropi. Jer Milošević je hteo veliku Srbiju, ne Evropu. Evropa se mora udružiti, to je naša sudbina. Samo udružena Evropa može biti igrač, faktor u današnjem svetu", poručio je Mesić.

Mesić tvrdi da jugoistočni deo Evrope neće biti izolovan.

"Smatram da što se tiče ostatka Evrope, on mora biti uključen u udruženu Evropu, a to znači čitav jugoistok Evrope. Svakako da Bosna ima probleme, jer Dejtonski sporazum je zaustavio rat, ali nije uspostavio mehanizme po kojima država može biti funkcionalna. Dok god se neko, jedan deo države vlada kao da je država, dotle ne može funkcionisati BiH kao celina. Tu međunarodna zajednica nešto treba da učini. Za mene je to veći problem nego Kosovo", rekao je poslednji predsednik Predsedništva nekadašnje SFRJ i bivši predsednik Hrvatske.

Mesić je ocenio kako je ''Kosovo sada tehničko pitanje''.

"Jer Kosovo ima sve svoje elemente državnosti, ima priznanje, ono može funkcionisati i ima međunarodnu legitimaciju. Srbija je, potpisujući ugovor sa Prištinom, to političko pitanje pretvorila u tehničko pitanje. Problem je, ja ponovo tvrdim, BiH jer tu međunarodna zajednica mora pomoći da se isključe iz politike svi oni elementi koji ne priznaju Bosnu i Hercegovinu'', naglasio je.

Upitan hoće li Srbija na talasu ustupaka za Kosovo biti uskoro primljena u EU, Mesić je odgovorio:

"Srbija mora, takođe, ispuniti uslove, ostvariti standarde i uključiti se u EU, jer je to njena sudbina. Najbitnije je da je u Srbiji došlo do kvalitativne promene, a to znači da su shvatili da se granice ne mogu menjati. Granice su zadate, arhitektura naših prostora je dovršena. Treba otvarati granice, treba sarađivati sa susedima, a ne planirati proširenje svojih granica'', zaključio je Stjepan Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

379 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: