Vraniškovski osuđen na tri godine

Skoplje -- Mitropolit Skopski Srpske pravoslavne crkve Jovan Vraniškovski osuđen je na tri godine zatvora zbog pronevere 250.000 evra, saopštio je Krivični sud u Skoplju.

Izvor: Beta
Podeli

U istom procesu na uslovne kazne po optužbama za pomaganje u proneveri novca osudjeno je 18 pripadnika Ohridske arhiepiskopije SPC, koju MPC ne priznaje, prenose makedonski mediji.

Arhiepiskop Jovan (Zoran) Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu Medžitlija-Niki, kod Bitolja, zbog pronevere 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika kanonski nepriznate MPC.

Vraniškovski je nakon hapšenja odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja, nakon čega je zatražio ponavljanje postupka jer mu se sudilo u odsustvu pred Osnovnim sudom u Velesu gde je doneta prvobitna presuda uz kaznu od 2,5 godine zatvora.

Sve vreme trajanja ponovljenog postupka Vraniškovski je proveo u zatvoru Idrizovo u, kako su navodili njegovi advokati, teškim uslovima.

SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji.

MPC je 1950-ih godina od SPC u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost. MPC ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom.

MPC je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Prati B92 na Viberu

Info

strana 1 od 46163 idi na stranu