Pregovori o lečenju Timošenkove

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele poručio je u Kijevu da je sudbina Julije Timošenko važna za nastojenje Ukrajine da ostvari bliže veze sa EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.07.2013.

20:35

Default images

Vestervele je, posle razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Leonidom Kožarom, novinarima rekao da su u toku pregovori o tome da se obolela Timošenkova leči u Nemačkoj, javio je AFP.

Vestervele ističe da je za Berlin od "značajnog strateškog interesa" da Ukrajina ove godine potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, ali da je za to od presudne važnosti napredak u oblasti pravosuđa i primene zakona, između ostalog i u izbegavanju selektivne pravde.

Vestervele napominje da je slučaj Timošenko od izuzetnog simboličnog značaja, a da teško stanje njenog zdravlja čini rešavanje ovog problema "naročito hitnim".

Sedmogodišnja kazna zatvora, na koju je Timošenkova osuđena 2011. zbog zloupotrebe vlasti, je veoma naškodila ukrajinskim odnosima sa EU i predstavlja prepreku za njeno potpisivanje sporazuma o pridruživanju - prvog formalnog koraka ka članstvu u Uniji, podseća AFP.

Ćerka Timošenkove je alarmirala svetsku javnost tvrdnjama da je njenoj majci hitno potrebna operacija kičme, ali ukrajinski ministar spoljnih poslova Kožara ističe da država može da ima samo ograničen uticaj na ovaj slučaj iz domena krivičnog prava, koji je u nadležnosti sudskih organa.

Timošenkova, inače, tvrdi da je nalog za njeno zatvaranje izdao ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, kako bi je eliminisao kao opasnog političkog protivnika uoči predsedničkih izbora 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: