Vojska Egipta: Suspendovaćemo ustav

Egipatske oružane snage će suspendovati ustav i raspustiti parlament, ako predsednik Mohamed Morsi i liberalna opozicija do srede ne postignu dogovor.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

20:17

Default images

Vojni izvori su saopštili Rojtersu da Vrhovni savet oružanih snaga i dalje razgovara o detaljima i planu kako bi se rešila politička kriza, koja je dovela do toga da više miliona demonstranata izađe na ulice.

Načelnik Generalštaba Abdel Fatah el Sisi pozvao je u ponedeljak Morsija da se u roku od 48 sati dogovori sa drugim političkim snagama o podeli vlasti, jer će u suprotnom vojska doneti svoju "mapu puta" zemlje u budućnosti.

Egipatske opozicione grupe izabrale su vodećeg disidenta Mohameda el Baradeja da ih predstavlja u razgovorima vezanim za budućnost zemlje, preneo je AFP.

"Front 30. jun", koji okuplja različite grupe, poverio je El Baradeju da obezbedi sprovođenja zahteva egipatskog naroda i da izradi plan za sprovođenje političke tranzicije, navedeno je u izjavi na engleskom jeziku.

Vodeći član Muslimanskog bratstva Mohamed el Beltagi apelovao je na Egipćane da budu spremni da žrtvuju svoje živote da bi se sprečio puč.

"Stradalništvo da bi se sprečio puč je ono što možemo da damo prethodnim stradalnicima revolucije", istakao je El Beltagi u saopštenju u utorak.

On je mislio na više od 800 ljudi ubijenih tokom pobune 2011. godine u kojoj je svrgnut predsednik Egipta Hosni Mubarak.

U današnjim sukobima pristalica i protivnika Morsija u Kairu, stradalo je najmanje 7 ljudi, dok je više desetina osoba povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: