Portugalska Vlada pred padom?

Portugalska vlada desnog centra je pred mogućim raspadom pošto je ministar spoljnih poslova Paolo Portaš, podneo ostavku nezadovoljan merama štednje.

Izvor: Beta, AP

Utorak, 02.07.2013.

19:47

Default images

Zbog sporova oko mera štednji koje Portugal sprovodi kako bi dobijao međunarodni paket pomoći, juče je ostavku podneo i ministar finansija Vitor Gaspar.

Lider manjinske stranke u vladajućoj koaliciji Paolo Portaš je navodno bio protiv Gasparove strategije za smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, kao i povećanja poreza. Gaspar je međutim imao podršku premijera Pedra Pasoša Koelja, lidera Socijal demokratske partije koja prevodi vladajuću koaliciju.

Portaš je tražio više mera za podsticanje rasta, a izrazio je i neslaganje s Koeljovim izborom Gasparove zamene Marije Luiš Albukerke koja se takođe zalagala za mere štednje.

"Poštujem imenovanje Albukerke, ali se ne slažem s njim", naveo je Portaš u saopštenju novinarima i ocenio da će vlada biti "politički nestabilna".

Portaš, međutim, nije naveo da li će povući svoju Narodnu partiju iz vlade, čime bi ona ostala bez parlamentare većine.

U Portugalu se ocenjuje da su mere štednje krive za rast nezaposlenosti na 17,6 odsto, kao i za recesiju koja je, prema predviđanjima, ove godine ušla u treću godinu.

Portugalu je pre dve godine bio potreban paket pomoći od 78 milijardi evra zbog decenije sporog rasta i ogromnog duga kojim je ta zemlja došla na ivicu bankrota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: