Batrovci: Saobraćaj i dalje usporen

Prelaz kamiona iz Srbije u Hrvatsku na graničnom prelazu Batrovci je proradio, ali se odvija usporeno. Kamioni čekaju više od 30 sati da uđu u novu članicu EU.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

07:28

Default images

Saobraćajna policija je počela da preusmerava kamione na druge granične prelaze.

Kolona kamiona, koji čekaju da uđu u Hrvatsku, bila je i više od deset kilometara i od naplatne rampe Adaševci - Šid teretna vozila su parkirana u dve kolone, a oko 1.200 vozača s nestrpljenjem očekuje da se situacija na hrvatskom delu graničnog prelaza normalizuje.

Od jutros oko deset sati kamioni su, posle 12-očasovnog prekida, ponovo počeli da prelaze, ali je u međuvremenu bilo nekoliko prekida i zastoja zbog tehničkih problema na hrvatskom delu prelaza i usklađivanja carinskog sistema Hrvatske sa propisima EU, izjavio je Tanjugu komandir Stanice granične policije u Batrovcima Djorđe Borđoški.

On je naglasio da na srpskom delu prelaza nema nikakvih problema i da nema čekanja na ulazu iz Hrvatske u našu zemlju, istakavši da su pogranični organi Srbije potpuno spremni i da održavaju redovan protok putničkog i teretnog saobraćaja.

Borđoški je ocenio da se normalizovanje situacije može očekivati u periodu od 48 sati, ukoliko kod Hrvata ne bude novih problema i prekida u kontroli teretnog saobraćaja na graničnom prelazu.

MUP Srbije je ranije saopštio da je formirana je kolona teretnih motornih vozila, u dužini od oko 15 kilometara. MUP je saopštio da saobraćajna policija preuzima sve neophodne mere kako bi se unormalio prelazak preko granice, i apelovao na vozače da koriste za izlazak iz Srbije neke druge granične prelaze.

Problema nema za putničke autobombile, ali kamiondžije imaju muke.

Kamiondžija Borko Vuletić, koji je prvi prešao granicu iz Srbije u Hrvatsku, kaže za B92 da te sreće nije bila i njegova roba, koja i dalje stoji na prelazu.

.
Foto: Tanjug
On kaže da je on prešao još juče u dva popodne, a da i dalje čeka da vidi šta će da se desi sa robom koju prevozi. On se priseća da i kada je Slovenija ušla u EU, da je četiri dana bilo čekanja na granicama, ali da se onda situacija stabilizovala.

Vozači kamiona, od kojih neki čekaju na prelazu u Batrovcima više od 36 sati da uđu u Hrvatsku, žale se da trpe zbog ovog zastoja veliku štetu, izražavajući bojazan da će i u buduće biti takvih problema.

Osim vozila iz naše zemlje, na prelazu Batrovci sada je "zarobljen" i veliki broj kamiona iz Turske, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i više drugih zemalja iz bliskog okruženja

Šef smene teretnog saobraćaja na Batrovcima Predrag Milakara rekao je da je problem nastao zbog usaglašavanja carinskog sistema Hrvatske sa propisima EU.

On je rekao za Tanjug da od jutros naša saobraćajna policija preusmerava kamione ka Tovarniku, Horgošu i drugim prelazima ka Hrvatskoj i Mađarskoj.

Milarkara je savetovao vozačima da promene granični prelaz, a umesto Batrovaca koriste neki od prelaza na ulazu u Mađarsku, jer i na ostalim prelazima ka Hrvatskoj može da bude problema u radu hrvatskog carinskog sistema.

On je naveo da trenutno na prelazu Batrovci prelazi u Hrvatsku samo dvadesetak teretnih vozila na sat, uz napomenu da je prosečno zadržavanje teretnjaka, kada su normalni uslovi rada, oko dva minuta. On nije mogao da kaže kada će teretni saobraćaj biti normalizovan i dodao da se putnički saobraćaj odvija bez problema i da nema gužvi.

Kolona kamiona počela je da se formira juče, 1. jula, kada je Hrvatska postala član EU.

Vozači kamiona, prema njegovim rečima, čekaju na prelaz granice i po 10, 12 sati. Problem je, kako ističe, na hrvatskoj strani, zbog primene novih pravila nakon ulaska te zemlje u EU i pada sistema, dok se sa srpske strane kamioni propuštaju regularno.

Za razliku od kamiondžija, građani koji planirajuda se upute ka Batrovcima nemaju razloga za brigu, kaže Brajković i dodaje da se putnićka vozila zadržavaju svega oko 20 minuta na granici.

Na pitanje šta se po tom pitanju promenilo ulaskom Hrvatske u EU, on kaže da se, što se tiče carine i prelaska putničkih vozila, malo toga izmenilo, jer je Hrvatska od ranije počela da primenjuje stroža EU pravila za prelazak granice i taj sistem za sada funkcioniše bez problema.
Foto: Tanjug
Carinska uprava Hrvatske ubrzano radi na rešavanju i otklanjanju svih uočenh poteškoća nastalih zbog uvođenja novih carinskih pravila, procedura i aplikacija koje se primenjuju od ulaska Hrvatske u EU, rečeno je danas agenciji Beta povodom zastoja u teretnom saobraćaju na graničnom prelazu Batrovci, prema Srbiji.

U hrvatskoj Carinskoj upravi kažu da je bilo očekivano da će se robni saobraćaj, negde i putnički, odvijati uz povremene zastoje zbog potpuno novih carinskih pravila, procedura i aplikacija koje se primenjuju od 1. jula. Navode da je to reč o prilagođavanju svih učesnika u novom carinskom poslovanju u Hrvatskoj i da svi delovi tog lanca, od privrednika i prevoznika do inspekcijske službe i carine, moraju da funkcionišu ispravno.

Mrkonjić: Dao sam nalog da im se dopremi hrana i osveženje

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je da je dao nalog da se kamiondžijama zarobljenim u kolonama na graničnim prelazima sa Hrvatskom dopreme osveženje i hrana.

Ministar je rekao novinarima u Priboju da je sticaj okolnosti takav i da "ne treba zamerati našim prijateljima u Hrvatskoj, koji se nisu snašli u prvom momentu".

Mrkonjić je rekao da ga njegovi ljudi svaki čas informišu o situaciji na graničnim prelazima i da je upoznat da je jedna kolona kamiona bila dugačka oko 11 kilometara, do čega je došlo jer Hrvatska kao novi član EU primenjuje nove propise.

On je naveo da Srbija treba da izvuče neke pouke iz iskustva Hrvatske i da se pripremi kada i ona dođe na red. Ministar saobraćaja je izrazio očekivanje da će situacija na graničnim prelazima biti brzo normalizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: