Snouden tražio azil u Rusiji

Bivši operativac CIA Edvard Snouden podneo je zahtev za politički azil u Rusiji, saopštio je ruski imigracioni izvor blizak tom slučaju, a prenosi Rojters.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.07.2013.

19:20

Default images

Pomenuti pripadnik imigracionih vlasti je rekao je da je jedan od aktivista Vikiliksa koji prati Snoudena, u nedelju uveče predao njegov zahtev ruskom konzulatu u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije danas, povodom apela SAD da Moskva izruči Snoudena, da njegova zemlja nikada nikoga nije isporučila i dodao da bi bivši službenik CIA Edvard Snouden mogao da ostane u Moskvi ako prestane da objavljuje ono što je doznao.

Agencije su prethodno javile da su predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin naložili šefovima svojih službi bezbednosti da reše sudbinu bivšeg radnika CIA Edvarda Snoudena koji je 23. juna doputovao iz Hong Konga u Moskvu.

"Putin i Obama u ovom trenutku nemaju rešenje prihvatljivo za obe strane, pa su naložili direktoru FSB Aleksandru Bortnjikovu i direktoru FBI Robertu Mileru da budu u stalnom kontaktu i pronađu rešenje", izjavio je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev za državni televizijski kanal "Rusija 24", a prenela je RIA Novosti.

Putin je izjavio da Rusija nikada nije izručila nikog, pa neće i Snoudena. "Ako on (Snouden) želi da ostane ovde, postoji jedan uslov - on treba da obustavi svoj rad čiji je cilj nanošenje štete našim američkim partnerima, bez obzira kako bi ovo što govorim moglo čudno da zvuči", rekao je Putin.

Snouden je početkom juna obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

Objavio je i podatke o supertajnom programu američke NSA - PRIZMA, koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.

Korea: Azil u Rusiji rešenje za Snoudena, ponašanje Asanža mi smeta

Rafael Korea (Foto: Beta/AP)
Predsednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je da bi Snoudenov zahtev za političkim utočištem u Rusiji mogao biti rešenje za njegovu situaciju.

"Moje je mišljenje da bi zahtev ruskoj vladi mogao konačno da reši situaciju gospodina Snoudena", rekao je Korea Frans presu u izjavi datoj nakon što je u Moskvi objavljeno da je Snouden podneo zahtev za azilom u Rusiji.

Korea je ponovio raniju izjavu da vlada Ekvadora ne može da rešava Snoudenov zahtev za azilom u toj zemlji, jer se ne nalazi na ekvadorskoj teritoriji.

"U trenutku kad stigne u našu ambasadu, mi to možemo tamo rešavati", rekao je predsednik Ekvadora, čija je prošlonedeljna izjava da će razmotriti Snoudenov zahtev ražestila Vašington koji Snoudena optužuje za špijunažu.

Korea je, takođe, zatražio od osnivača sajta "Vikiliks" Džulijana Asanža da prestane da govori u ime Ekvadora.

"Ponašanje Asanža mi pomalo smeta i jutros sam razgovarao sa ministrom spoljnih poslova (Rikardom Patinom) da mu kaže da ne govori o situaciji u kojoj je naša zemlja", rekao je on.

Ekvador je pružio utočište Asanžu u svojoj ambasadi u Londonu avgusta 2012. godine a "Vikiliks" pomaže Snoudenu da izbegne "američku pravdu", navodi AFP.

Prošle nedelje Asanž je rekao novinarima da je Ekvador izdao Snoudenu - čiji su pasoš SAD poništile, izbeglički dokument za putovanje, ali je Korea u subotu kazao da je konzul u Londonu prekoračio ovlašćenja izdavanjem tog dokumenta, navela je francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: