Brojni ministri čestitali Hrvatskoj

Ministri spoljnih poslova regiona čestitali su Hrvatskoj ulazak u Evropsku uniju i izrazili nadu da će istim putem ići i ostale zemlje regiona.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.06.2013.

19:45

Default images

Kako je prenela Hina, makedonski ministar Nikola Poposki izrazio je "iskrene čestitke Hrvatskoj".

"Ovo je istinski uspeh za celi region. Nadamo se da će se to ššto se dogodilo Hrvatskoj, uskoro dogoditi i Makedoniji", rekao je.

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić očekuje da će u idućim godinama i ostale zemlje regiona napredovati prema Uniji, čije su se kopnene granice hrvatskim ulaskom približile Crnoj Gori.

"Što se Crne Gore i Bosne i Hercegovine tiče, kopnena granica EU dolazi do nas. Nadam se da ćemo vrlo brzo, neki od nas nastavljajući, a neki otvarajući pregovore, napredovati prema EU i u idućim godinama se pridružžiti Hrvatskoj", rekao je.

Lukšić očekuje hrvatsku pomoć na tome putu. "Posebno nam je drago što će Hrvatska biti snžažan advokat regiona unutar Unije i zemlja s kojom ćemo deliti najsličnije integracijsko iskustvo. Očekujemo blisku saradnju i partnerstvo", rekao je Lukšić.

Bosanskohercegovački ministar Zlatko Lagumdžija čestitao je Hrvatskoj "što je EU postala bogatija za još jednu zvezdicu". "A čestitam i EU što je dobila Hrvatsku", dodao je on.

"Od sutra u EU imamo višše prijatelja. To nam je podsticaj da se što je moguće pre stvarno sretnemo i da ponovno budemo deo jednog istog političkog, ekonomskog, kulturnog, civilizacijskog prostora", rekao je Lagumdžija.

Čestitao je i kosovski ministar Enver Hodžaj, koji smatra da je ovo veliki dan i za Hrvatsku i za Balkan i za Kosovo.

Prema njegovim rečima, u 2013. EU se može ponositi zbog dva uspeha - "hrvatskim članstvom i dijalogom Srbije i Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: