Dežer: Već sam započeo skrining

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je već započeo skrining i pripreme pregovaračkog okvira za pristupanje Srbije EU.

Izvor: B92

Subota, 29.06.2013.

13:44

Default images

"Već smo počeli da radimo na skriningu (snimanje stanja na terenu) i posebno naglašavam poglavlja 23 i 24 koja se bave pravosuđem, borbom protiv korupcije i ljudskim pravima", rekao je Dežer novinarima nakon prezentacije projekta Socijalno-ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji.

On je ponovio da je izuzetno zadovoljan odlukom o otvaranju pregovora za pristupanju Srbije EU, istakavši da EU svesrdno podržava taj cilj Srbije.

Dežer je naglasio da je važno što je Vlada Srbije usvojila neophodne strategije za pristupanje EU i da je važna izrada akcionih planova i mera za primenjivanje strategija.

"Izazov je da se uspostave odgovarajuće strukture i da se ljudima zadaju odgovornosti i obaveze za koje će biti zaduženi u primenjivanju neophodnih pravila", rekao je Dežer.

Tokom pregovora će sve to biti proveravano, dodao je on.

Dežer je naveo da će za otvaranje svakog poglavlja postojati odgovarajuća merila za prilagođavanje evropskim pravilima.

"Nećemo otvoriti neko poglavlje dok sve što je potrebno ne bude urađeno, a onda ćemo tokom pregovora pratiti istorijat uspešnosti sprovođenja tih pravila", rekao je Dežer.

On je dodao da će postojati kolegijalne kotrole stručnjaka iz EU koji će dolaziti i pratiti određene oblasti tokom pregovora o pristupanju.

Oni će, kako je rekao, upoređivati brojke sa stanjem na terenu da vide da li se svaki zakon sprovodi.

Dežer je naveo primer pravosuđa gde će se pratiti šta se dešava po pitanju rešavanja starih predmeta i izvršenja presuda, dok će se, na primer, u oblasti životne sredine, takođe, pratiti da li oni koji zagađuju životnu sredinu i investiraju u sprečavanje tog zagađenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: