Dačić: Sa EU i o rakiji i prasićima

Predsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da je danas u Srbiji na "dnevnom redu" tehnička organizacija i pripreme za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Subota, 29.06.2013.

12:56

Default images

Dačić je novinarima u Vladi Srbije rekao da još nije dogovoreno ko će voditi glavni pregovarački tim Srbije.

On je rekao da Srbija nije možda ni svesna istorijskog dana i početka novog procesa i procedura jer se do sada uglavnom bavila rešavanjem pitanja Kosova a otvaranje pregovora podrazumeva ubuduće bavljenje i najsitnijem detaljima.

"Moramo sve da uradimo da se najkasnije do januara pripremi konferencija - predstoji nam vreme u kojem se štite naši interesi, a kada sam to ranije govorio nisam mislio samo na Kosovo", rekao je Dačić.

On je podvukao da je odluka o otvaranju pregovora bezuslovna i konačna, da je možda mogla da dođe ranije i naveo da je, kako je rekao, na zahtev prijatelja Srbije izbačen deo iz dokumenta koji se odnosio na još jednu proveru Srbije u decembru.

"Na zahtev naših prijatelja, Ketrin Ešton, Slovačke Češke, Poljske i Mađarske to smo uspeli da skinemo. Sada predstoji formiranje 35 timova za svaku oblast pojedinačno i jednog centralnog tima" rekao je Dačić.

On je naveo da će za to biti potrebno anagažovanje možda i nekoliko hiljada ljudi gde, kako je naglasio, nema mesta međustranačkom nadmetanju.

"Od danas počinje tehnnička organizacija pripreme za pregovore, u ponedeljak dolazi predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, 9. jula Ketrin Ešton i Štefan File sa kojim ćemo se družiti u narednom periodu i koji će dovesti tehnički tim", rekao je Dačić i podvukao da još nije dogovoreno ko će voditi glavni pregovarački tim Srbije.

Premijer je naglasio da pregovarački timovi mora da se bave i najsitnijim detaljima jer je to budućnost Srbije u Evropi i "kako se to ispregovara tako će i biti".

On je naveo kao primer da je Poljska težište stavila na poljoprivredu, skandinavske zemlje na ribolov, a Italijani "na to da li se pica peče na ovakav ili onakav način" dok je za Francuze pitanje bilo da li mogu da proizvode buđav sir, a za Srbiju će to biti pitanje da li se i kako peku prasići, jagnjići i rakija o čemu se godinama unazad govorilo.

"Morate da znate, kada počne proces šta su vaši interesi. Nemoj sutra da se desi da ne znamo šta hoćemo i to nije pitanje samo za ministre" rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da zbog obimnog posla koji predstoji on neće ići na odmor, iako su letnji odmori u EU od kraja jula do kraja avgusta.

"Moramo sve da uradimo da se najkasnije do januara pripremi ta konferencija. Ja neću na odmor jer predstoji mnogo posla", naglasio je premijer.

On je još jednom ukazao da je vlada koju vodi postigla istoprijski uspeh jer je za 11 meseci uradila ono što nijedna druga nije pre nje i da će zato ući u istoriju.

"Pokazalo se da možemo i da smo sposobni da ostvarimo rezultat, a kada je u pitanju završetak pregovora, ako ste nesposobni oni mogu da traju i 10 godina, mi ćemo se potruditi da to završimo za četiri-pet godina" zaključio je Dačić.

Dačić je novinarima u Beogradu kazao da će tim povodom Srbiju u narednom periodu posetiti predsednik Saveta Evrope Herman van Rompej, Evropski komesar za proširenje Štefan File i Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"File će formalno biti taj sa kojim ćemo se družiti i on bi trebalo da dovede sa sobom tehnički tim s kojim bismo razgovarali", rekao je Dačić.

Italijanska Vlada predložila je da se naredni samit vlada Srbije i Italije održi 15. oktobra ove godine u Ankoni.

"Naredna tema - rekonstrukcija"

Premijer je najavioda će naredna teme vladajuće koalicije biti rekonstukcija vlade, o kojoj se do sada u Nemanjinoj nije razgovaralo.

"Mnogo se pričalo o tome, ali ne na pravom mestu. Vučić i ja smo rekli da su rezultati osnovno merilo funkcionisanja vlade i ona će opstati dok ima rezultata", rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije nakon potpisivanja Protokola o saradnji MUP i Ugentnog centra KC Srbije.

Prema njegovim rečima, postignuti rezultati su kriterijum, kako za premijera, tako i za svakog ministra.

"To će biti sledeća tema, nismo do sada o tome razgovarali. Bitno je da je odluka Saveta EU signalni pištolj za start ili restart moderne Srbije koj će uložiti sve napore da građani dobiju život kakav zaslužuju, a to znači da će na preispitivanje ići svi, od mene pa dalje, ministri državni sekretari...", rekao je Dačić.

"U ovom trenutku rekonstrukcija deluje daleko verovatnija od bilo kakvih izbora o kojima je takođe bilo reči. Da li ta rekonstrukcija može da bude uvod u neku novu krizu - može, jer o toj rekonstrukciji mora da bude postignuta saglasnost unutar vladajuće koalicije", ocenio je za B92 Marko Blagojević, programski direktor Cesida.

Blagojević kaže da od toga koliko se članica koalicije suprostavlja rekonstrukciji, zavisi i dubina krize, ali i da li će biti novih izbora.

Da je dobijanje datuma korak ka rekonstrukciji smatra i ministar Rasim Ljajić koji ocenjuje da ona treba da bude sprovedena do kraja jula, da ne bi izgubila suštinu i smisao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: