Milanović želi Srbiji sve najbolje

Hrvatski premijer Zoran Milanović poželeo je Srbiji sve najbolje u pregovorima sa EU.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.06.2013.

11:18

Default images

Milanović je poručio da će svaka zemlja, koja posle Hrvatske bude ulazila u Uniju, morati da prođe iste kontrole tokom pregovoračkog procesa

"Nakon što je Hrvatska poslednja država koja pristupa EU, ona je silom prilika postala model za svakog sledećeg kandidata. Svaka od postkomunističkih zemalja koja je sledeća na redu moraće najmanje da prodje iste kontrole.

Međutim, želim Srbiji sve najbolje, potpuno iskreno i od srca", kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Kada je reč o međusobnim tužbama pred međunarodnim sudom u Hagu, Milanović je ocenio da one opterećuju odnose u toj meri da je potrebno "energično" razmotriti šta s time učiniti.

Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević izrazio je zadovoljstvo pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji 1. jula i očekivanje da će svojim iskustvima pomoći Srbiji na njenom putu prema EU.

"Jako smo zadovoljni da Hrvatska ulazi u Evropsku uniju. Ostvarila je sve demokratske standarde, zatvorila sva poglavlja i zaslužila ulazak. Ulazak Hrvatske u EU nije poklon nego zasluga, zaradjeno je", izjavio je Vukićević hrvatskoj agenciji Hina.

Srpski ambasador je istakao da se, ulaskom Hrvatske u EU, proces proširenja nastavlja i da će Hrvatska biti jedna od zemalja koje će se zalagati da proces proširenja zahvati i ostale države u regionu.

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac je, u kontekstu ulaska Hrvatske u EU i evropske perspektive Srbije, ocenio da bi dve zemlje trebalo da razviju evropsko partnerstvo i pronadju način kako da u zajedničkom interesu rade na procesu proširenja.

"Hrvatska i Srbija trebalo bi da osmisle model regionalne saradnje kao zalog za njihovu evropsku budućnost, jer to Evropa očekuje", rekao je Pupovac agenciji Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: