Meksiko razočaran odlukom SAD

Meksiko je razočaran odlukom Kongresa SAD da dodatno militarizuje svoju južnu granicu a najavljeni zid koji će deliti dve zemlje nije primer spajanja i saradnje

Izvor: Tanjug

Petak, 28.06.2013.

20:43

Default images

Ovo su reakcije Meksika nakon ovonedeljenog glasanja u Kongresu, koje prenosi Vašington post.

"Ograde nisu rešenje za problem migracija i one nisu u skladu sa bezbednim i modernim granicama", izjavio je meksički šef diplomatije Hoze Antonio Mede.

Prema njegovim rečima, mere koje se najavljuju, o još dodatnih 20.000 graničara i bespilotnim letelicama koje će nadzirati granicu, nisu primer razvoja regionalne saradnje.

Zakon predviđa i izgradnju zida u dužini 1.200 kilometara, što bi pomoglo u sprečavanju ilegalnih prelazaka granice.

Sličan stav iznosi i demokratski kongresmen iz Teksasa Henri Suelar, čija se izborna jedinica nalazi kod graničnog prelaza Laredo.

"Meksički biznis lideri su razočarani predloženom imigracionom reformom, a na godišnjem nivou trgovinska razmena iznosi više desetina milijardi dolara", navodi ovaj kongresmen.

Dodatno ojačavanje granice sa Meksikom bio je uslov republikanaca da glasaju za reformu u Senatu, da bi prihvatili mogućnost da ilegalni imigranti koji su sada u Americi, a ima ih više od 11 miliona, dobiju kroz određeno vreme mogućnost stalnog boravka i na kraju eventualno i američko državljanstvo.

Međutim, čak i to možda neće biti dovoljno da se ubede republikanci, koji u Donjem domu Kongresa imaju većinu, da podrže zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: