Hejg: Legalno smo skupljali podatke

Šef britanske diplomatije rekao je u telefonskom razgovoru sa nemačkim kolegom Vesterveleom da je prikupljanje podataka putem programa "Tempora" legalno.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

19:49

Default images

Iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da je Vestervele stavio do znanja da mora postojati "odgovarajuća ravnoteža svih državnih mera između legitimnih bezbednosnih briga, s jedne, i zaštite sfere privatnosti, s druge strane", a da se Vilijam Hejg složio s tim i pružio uveravanja da "sve britanske mere poštuju nacionalno i međunarodno pravo".

Ministri su se, kako se navodi, dogovorili da budu u kontaktu povodom tog pitanja, a portparol nemačkog ministarstva nije želeo da saopštava više detalja o razgovoru, preneo je Frans pres.

Informaciju o programu "Tempora" objavio je britanski list "Gardijan", koji ju je dobio od nekadašnjeg saradnika američkih specijalnih službi Edvarda Snoudena.

Snouden je izjavio da Uprava britanske vlade za komunikacije ima tajni pristup optičkim kablovima koji prenose globalni Internet saobraćaj i telefonske razgovore i da je u prisluškivanju gora od SAD.

Nemačka ministarka pravde Sabine Lojthojser-Šnarenberger nazvala je taj skandal "košmarom u holivudskom stilu", a portparol federalne vlade Štefen Zajbert rekao je da je vlada Nemačke saznala za program "Tempora" i da je praćenje u okviru nje vođeno i u Nemačkoj - iz vesti u medijima.

Ministarka je, navodi AFP, uputila britanskim ministrima dva ljutita pisma u kojima je tražila odgovore o programu "Tempora", a u intervjuima je upozorila da takve mere mogu da naruše demokratiju i da o tome treba razgovarati na nivou EU.

Praćeni su svi oblici elektronske komunikacije - telefonski razgovori, elektronska pošta, razgovori putem "skajpa" , informacije sa društvenih mreža.

"Dojče vele" naveo je da je GĆQ analizirao i prikupljao lične podatke korisnika interneta, a koliko je nemačkih građana bilo u pitanju, za sada se ne zna.

Snouden je za "Gardijan" rekao da britanska špijunska agencija na taj način prikuplja i čuva velike količine elektronskih poruka, postova na "Fejsbuku", istorije pretrage na Internetu i poziva i deli ih sa američkom Nacionalnom bezbednosnom agencijom (NSA).

Berlin je tražio od Londona objašnjenje o IT špijunaži, isto kao i prilikom prethodnih izveštaja o američkom prikupljanju informacija.

Snouden je početkom juna obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

Objavio je i podatke o supertajnom programu američke NSA - PRIZMA, koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.

To pitanje je bilo i na dnevnom redu sastanka nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Baraka Obame u Berlinu prošle sedmice, navodi AFP, dodajući da je Obama novinarima rekao da američki obaveštajci nisu "preturali" po elektronskoj pošti nemačkih građana.

Evropska komisija zatražila je u sredu od Hejga da joj do kraja nedelje dostavi odgovore u vezi sa izveštajima o tome da britanske službe imaju pristup kablovima koji prenose pozive i Internet saobraćaju u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: