Egipat: Sukob zbog Morsija, 2 mrtva

Pristalice i protivnici egipatskog predsednika Mohameda Morsija sukobili su se u Aleksandriji. Stradale dve osobe, od kojih je jedna državljanin SAD.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

18:40

Default images

Najmanje 130 osoba je povređeno širom zemlje.

Američki državljanin (21), koji je radio u Američkom kulturnom centru, poginuo je dok je fotografisao demonstracije.

Zvaničnik ambasade SAD u Kairu rekao je agenciji AFP da je ambasada obaveštena o ovom slučaju, ali da čeka potvrdu informacije.

Smrt američkog državljanina potvrdio je i aleksandrijski bezbednosni zvaničnik, general Amin Ezedin, koji je naveo da je taj muškarac preminuo od posledica ubodne rane u grudi.

Smrt američkog državljanina potvrdili su i načelnik jedinice za hitne intervencije sekretarijata za zdravstvo Aleksandrije Ibrahim al Rubi i još dva bezbednosna izvora, preneo je Rojters.

Bezbednosni zvaničnici navode da su zapaljene kancelarije Partije slobode i pravde u Aleksandriji i gradu Aga u provinciji Dakahlija u delti Nila, gde su prostorije stranke najpre opljačkane, a zatim spaljene.

Na televizijskim snimcima se može videti kako demonstranti trče ulicama u oblasti Sidi Gaber u ovom gradu, a mogu se čuti i pucnji iz vatrenog oružja.

Sukobi u Aleksandriji izbili su dok pristalice i protivnici predsednika Morsija održavaju proteste širom Egipta, dva dana pred najavljene masovne demonstracije čiji će učesnici tražiti Morsijevu ostavku.

Hiljade antivladinih demonstranata okupili su se na Trgu Tahrir u Kairu, dok Morsijeve pristalice organizuju okupljanje na drugom kraju prestonice.

Noseći zastave Egipta i uzvikujući "Odlazi", demonstranti su se pridružili stotinama ljudi koji su noć proveli na trgu, centru ustanka u kome je svrgnut Hosni Mubarak 2011. godine, a islamista Morsi došao na čelo države.

Antivladini demonstranti okupili su se i na još nekoliko mesta u Kairu, kao i u gradovima Mansura i Port Said.

Morsijeve pristalice, koje su se okupile u predgrađu Kaira Nasr Siti, ističu da će ostati na ulicama kako bi zaštitili "legitimnost" predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: