Majke Srebrenice: Sramotna odluka

Udruženje "Majke Srebrenice" označilo sramotnom odluku Evropskog suda za ljudska prava, koji je odbacio njihov zahtev da se sudi UN zbog zločina u Srebrenici.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

20:46

Default images

"Naša poslednja nada postala je još jedna sramota međunarodne pravde. Ovo je čisto politička odluka", rekla je predsednica udruženja Munira Subašić, javila je agencija Frans pres.

Evropski sud za ljudska prava juče je odbacio zahtev ovog udruženja da se poništi presuda holandskog suda koja je potvrdila imunitet UN od krivičnog gonjenja zbog ubistava u Srebrenici.

Sudije suda u Strazburu jednoglasno su odlučile da zahtev ne može da se prihvati jer je "odobravanje imuniteta za UN imalo legitimnu svrhu".

Udruženje godinama traži da se potvrdi odgovornost holandskih mirovnih snaga jer nisu zaštitile srebreničku enklavu 1995. godine kada su je zauzele snage bosanskih Srba.

Grupa je zahtev podnela sudu u Strazburu pošto je holandski Vrhovni sud prošlog aprila odbacio njihov zahtev na osnovu "potpunog imuniteta UN".

"Borimo se 20 godina i tražimo pravdu za našu ubijenu decu. Evropske sudije su ih još jednom ubile", kazala je Subašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: