Žalba zbog Stanišića i Frenkija?

Serž Bramerc je podneo najavu žalbe na oslobađajuću presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.06.2013.

17:23

Default images

Prema pravilniku i statutu Haškog tribunala, u najavi žalbe se iznose osnove žalbe najkasnije 30 dana od dana donošenja presude.

U najavi žalbe glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca navedeno je da je sudsko veće pogrešilo prilikom primene prava što poništava presudu.

Veće je, kako se u žalbi navodi, pogrešilo u primeni prava pošto nije uspelo da utvrdi da su Stanišić i Simatović učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih područja u Hrvatskoj i BiH izvršenjem ubistava, deportacija i nehumanih dela navedenih u optužnici.

"Da sudsko veće nije tako pogrešilo, utvrdilo bi da su Stanišić i Simatović odgovorni na osnovu člana sedam Statuta zasnovanog na njihovom učesčhu i doprinošenju udruženom zločinačkom poduhvatu za zločine navedene u optužnici", navedeno je u žalbi.

Tužilaštvo zbog toga traži da Žalbeno veće Haškog suda ukine oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću i da primeni odgovarajuće pravne standarde na dokaze i da utvrdi da je postojao zajednički zločinački cilj prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa određenih područja u Hrvatskoj i BiH.

Tužilaštvo, takođe, smatra da je sudsko veće pogrešilo prilikom primene prava jer nije uspelo da utvrdi da su Stanišić i Simatović pomagali i podržavali zločine navedene u optužnici.

Tužilaštvo traži da, prema tome (utvrđenoj krivici), Žalbeno veće osudi Stanišića i Simatovića, navodi se u najavi žalbe.

Bivši načelnik službe DB Jovica Stanišić i komandant Jedinice za specijalne operacije te službe Franko Simatović oslobođeni su krivice u prvostepenom postupku u Haškom sudu, 30. maja.

Veće je presudilo da njih dvojica nisu odgovorni za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Stanišić i Simatović su u pritvoru Haškog tribunala bili 10 godina, od proleća 2003. godine, ali su često bili privremeno puštani na slobodu tokom trajanja prvostepenog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: