Premijeri zemalja EU šalju čestitke

Slovački premijer Robert Fico pozdravio je odluku lidera Evropske unije da Srbija u januaru 2014. započne pristupne pregovore sa EU, a Kosovo pregovore o SSP.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.06.2013.

20:05

Default images

Fico je u Briselu naglasio i da se stav Slovačke po pitanju nezavisnosti Kosova nije promenio. Slovačka je jedna od članica Evropske unije koja nije priznala nezavisnost srpske pokrajine.

Slovački premijer rekao je i da njegova zemlja pomno prati razvoj događaja koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, prenela je agencija TASR.

On je istakao da treba održati podjednak pristup prema Beogradu i Prištini, kako bi bili motivisani da potraže zajedničko rešenje.

Fico je učestvovao na sastanku Evropskog saveta, koji je danas doneo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.
Viktor Orban (Beta/AP)
I mađarski premijer Viktor Orban pridružio se čestitkama i rekao da njegova zemlja, kao i ostale članice Višegradske grupe, podržava proširenje Evropske unije i moguće skoro priključenje Srbije Uniji.

Orban je u Briselu rekao i da postoje pozitivni znaci u mađarskoj ekonomiji, zbog kojih je EU priznala da se Mađarska nalazi na pravom putu, smanjujući nezaposlenost i javne troškove i povećvajući penzije i plate, prenela je agencija MTI.

Orban je učestvovao na sastanku Evropskog saveta, koji je danas doneo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

Članice Višegradske grupe su, pored Mađarske, Češka, Slovačka i Poljska. Bugarski premijer Plamen Orešarski izjavio je danas u Briselu da Bugarska podržava proširenje Evropske unije na Balkan i da će zadržati svoju poziciju, naročito u pogledu Srbije.

"To će obezbediti potpun nastavak pozicije koju zastupa Bugarska, naročito u pogledu Srbije", kazao je Orešarski, javila je bugarska agencija BTA.

Orešarski je učestvovao na sastanku Evropskog saveta, koji je danas doneo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: