"Kraj mita koji nas tera unazad"

Srbija je ovim Vidovdanom promenila mit koji nas je dugo terao da gledamo unazad i preokrenula tok svoje istorije, poručili premijer i vicepremijer u Kruševcu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.06.2013.

17:50

Default images

Dačić je na svečanoj sednici Vlade Srbije u Kruševcu, povodom Vidovdana, 624. godišnjice Boja na Kosovu, istakao da je Savet EU odlučio da otpočne pregovore o pristupanju i članstvu Srbije, bez dodatnih novih uslova i još jedne dodatne provere.

"Sama ta činjenica čini ovaj dan istorijskim i velikim, ali postoji još nešto važnije po čemu ćemo pamtiti ovaj 28. jun. Danas je naša zemlja promenila i svoje vekovno verovanje, način ponašanja, krajnji cilj, mit koji nas je toliko dugo terao da gledamo unazad i da ne idemo napred", istakao je premijer Srbije.

Srbija je, kako je poručio, počela da slavi život, da veruje u sposobnost i rad i da mirno, računajući na ono što je uradila, očekuje dobitak, bez straha da on može da joj izmakne.

"Porazi koje slavimo, žrtvovanje naroda za bitke koje ne možemo da dobijemo više nisu naša opcija. Srbija mora da igra na pobedu, slavićemo prošlost, ali ćemo praviti i budućost", istakao je Dačić i napomenuo da dobijanje datuma nije ništa drugo nego uvod i prvi minut na putovanju na kojem smo krenuli.

Premijer je pročitao i deo poruke Evropskog saveta,

Ovo je istorisjki dan za srbiju i za EU, betz stabilne srbije, srbije uključene u zajednicu evropskih naroda nema ni stabilne aevrospke u Unije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, obraćajući se na sednici, rekao da je Srbija danas promenila tok svoje istorije.
Sednica u Kruševcu (Foto: B92)
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ocenio je da odluka o otvaranju pregovora Srbije sa EU predstavlja evropsku verifikaciju naše politike i da Evropa tom odlukom proglašava Srbiju partnerom.

Vicepremijer je istakao i da je januarski početak pregovora o ulasku u EU manje od onog što je očekivao, ali da je to više nego što je bilo koja vlada u poslednh 25 godina uradila.

"To je samo evropska verifikacija naše politike. Evropa ovom odlukom proglašava Srbiju partnerom", rekao je Vučić.

"Kada smo počinjali ovaj težak posao i kada smo seli u Vladu Srbije rekao bih da niko nije verovao u postizanje ozbiljnih rezultata. Saplitani, ogovarani, neretko ismevani bili smo okrenuti sebi, ali smo uradili nešto što drugi nisu", istakao je Vučić i dodao da je u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice čuo da niko od njih nije pomislio da će Srbija Vidovdan dočekati na ovakav način. Vicepremijer je poručio i da posao koji je urađen nije mali, ali da nije dovoljan ako ne završimo i sprovedemo reforme, modernizaciju i bolji život za građane.

"Ovo je konačno jedan Vidovdan koji ne označava početak rata, nesreću, borbu za ostanak, na Vidovdan smo slavili herojstvo i najveće poraze, slavili smo i odvođenje naših državnika iz zmlje, ali nikada nešto čime bi generacije koje dolaze mogle da se ponose", rekao je Vučić i napomenuo da je Srbija ovim Vidovdanom preokrenula tok istorije i pokazala da niko ne može zaustaviti reforme, modernizaciju i put ka napred.

Srbija se, kako je istakao, promenila, a da se ničega nije odrekla, niti prodala i izdala.

"Naš moto je bio i ostao i nadam se biće pre svega dela, a ne reči. Srbija je danas centar stabilnosti i izvoznik stabilnosti u regionu", zaključio je Vučić.

Po Vučiću, Srbija "nema razloga za slavlje, ali ima za zadovoljstvo", a pred nama su "teški ispiti".

"Ima znoja, ali po prvi put možemo da kažemo - nema i neće biti krvi", zaključio je.

Prvi potpredsednik vlade je, primećujući da je današnja odluka o otvaranju pregovora "apotekarski dozirana", rekao da je ona takva ne samo zbog predubeđenja o Srbiji već i zbog negativnog iskustva EU u saradnji sa drugim zemljama koje su primljene u članstvo bez dovršenih unutrašnjih reformi.

"Nijedna evropska zemlja nije dovela u pitanje dubinu i obim naših promena, našu borbu protiv korupcije, naš bolan i težak napor da započnemo pregovore sa Prištinom. Istina neko još traži dodatni filter za Srbiju, ali to je njihova unutrašnjapolitička stvar, a ne ocena našeg rada", rekao je Vučić.

Kako je objasnio, dobijanje januarskog pregovaračkog starta nije "cilindar iz kojeg ćemo izvući zeca dovoljno velikog da se svi najedemo pečenja", već evropska verifikacija naše politike i prevod rečenice - "Građani Srbije, dobro ste radili".

Prema njegovim rečima, u odluci o januarskom startu pregovora najvažnije je da su stare evropske predrasude o Srbiji "razbijene u prah i pepeo", a da su sve pozitivne reforme i procesi u Srbiji time dobile priznanje i ubrzanje.

"Nema zaokreta vraćanja i odustajanja. Ima pregovora, teškoća i znoja, ali po prvi put možemo da kažemo da nema i neće biti krvi. Jedno doba odlazi u istoriju i Srbija više nije troma i pospana država koju nosi mešavina snova, istorije i događaja bez mogućnosti i volje da na našu sudbinu utičemo", rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik vlade upozorio je istovremeno da ozbiljan posao, prave reforme i napori tek predstoje.

"Prava sinhronizacija sa evropskim sistemima još nije ni započela. Biće to teški i nepopularni ispiti koje ćemo kao građani i nacija sigurno položiti, ali će mnogi pojedinci i iz srpske vlade i oko nje pasti", rekao je on.

Vicepremijer Srbije se zahvalio svim ministrima, predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, ali i svim ljudima koji su uz ogromne napore obavljali teške i odgovorne poslove prethodnih nekoliko meseci, dodajući da ova vlada nije toliko uspešna u marketingu "kao što su to bili neki drugi".

"Oni bi večeras organizovali bezbroj vatrometa. predstava i balova. Mi to ne umemo. I to malo sete i ljutnje što na ispitu nismo dobili desetku, nego devetku, nam se jasno vidi u očima i jasno prepoznaje. Ne lažemo nikoga ni u svetu, a još manje želimo da lažemo i obmanjujemo sopstveni narod", kazao je Vučić.

Ono što razlikuje ovu vladu od prethodnih, objasnio je Vučić, jeste to što ova vlada nije bežala od problema već ih je rešavala.

"U tom smislu pred nama je mnogo problema koje ćemo morati da rešavamo u narednom periodu. Poizvam vas da budemo još hrabriji i odlučniji, ovi rezultati nas na to obavezuju, da još više vodimo računa o našim građanima, a što manje o sopstvenim privilegijama", poručio je Vučić članovima vlade.

On je dodao da su građani Srbije konačno ugledali svetlo na kraju tunela i da "iako je kraj tunela daleko to svetlo se sve jasnije i bolje vidi".
Foto: Tanjug
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je odlukom Saveta EU o otvaranju pregovora sa Srbijom naša zemlja dobila "ozbiljnu šansu" za koju je siguran da će ova vlada učiniti sve da je iskoristi, zbog građana Srbije.

"Danas je veliki uspeh svih građana Srbije koji su već 12 godina podržavali evropsku ideju i evropski put Srbije... Dobili smo ozbiljnu šansu, a da li ćemo je iskoristiti od nas zavisi, zavisi od naših građana. Siguran sam da će ova vlada učiniti sve da se ta šansa iskoristi zbog građana Sbrije", rekao je Dinkić na svečanoj sednici Vlade.

On je poručio da će sada ne samo građani Srbije biti sigurniji, već i investitori koji nisu imali hrabrosti da ulažu u našu zemlju, jer se "nismo nalazili na evropskoj mapi".

"Postojala je neizvesnost, a investirali su oni koji su želeli da preuzmu rizik", kazao je Dinkić.

Dinkić je ukazao i da nam Evropa neće rešiti sve probleme umesto nas samih, već da moraju da se sprovedu reforme kako bimo se kvalifikovali za evropske fondove.

"Moramo da sprovedemo reforme da bismo se kvalifikovali za evropske fondove kao i druge zemlje EU, koje kada postanu član imaju milijardu i 400 miliona evra godišnje. Tim reformama treba da postavimo standarde kako bismo se kvalifikovali za nepovratna sredstva iz tih fondova. Ali pre toga moramo da prevalimo dugačak put", poručio je ministar.

Taj novac, kako je objasnio, trebaće nam za razvoj puteva, železnice, regionalni razvoj...

On je zahvalio svima koji su u proteklih 12 godina dali doprinos srpskom putu ka EU, naglašavajući da najveće zasluge idu premijeru Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću, potpredsednici Suzani Grubješić.

"Nije se desilo da prstupne pregovore dobije vlada koju je Evropa očekivala da će dobiti. Dobila je ova vlada, zato što je bila hrabrija od nekih prethodnih vlada", rekao je Dinkić.

On je dodao da su dobijanjem odluke o otvaranju pregovora i političari doprineli podizanju ugleda i imidža Srbije.

"Makar na malo možemo biti ponosni što smo mi kao političari, koje ljudi ne vole, dali doprinos da popravimo imidž Srbije u svetu. Do sada su je popravljali Novak Đoković, vaterpolisti, košarkaši...", primetio je Dinkić. Premijer Dačić je, pred kraj sednice, pročitao deo zaključka Evropskog saveta u kom se kaže da je ovo istorijski dan za Srbiju, ali i za EU, jer bez stabilne Srbije, Srbije uključene u zajendicu evropskih naroda, nema ni stabilne Evropske unije.

"Hvala našoj prošlosti, hvala na svemu što smo uradili, ali idemo napred", poručio je Dačić.

On je uputio čestitku građanima, i sednicu završio sa "Živela, Srbija".

Dačić: Danas smo uradili veliku stvar za našu decu

Osnovni razlog zašto smo se okupili u ovoj vladi jesu rezultati i ako budemo imali rezultate, biće i vlade i ovakvih lokalnih vlasti izjavio je danas u Kruševcu premijer Ivica Dačić.

Ova vlada je za 11 meseci uradila mnogo više nego što su, kako je rekao, neki želeli ili nisu želeli da urade u prošlosti, istakao je Dačić.

"Zato mi je drago što ovaj istorijski dan obeležavamo ovde i nadam se da će nam svi Vidovdani u budućnosti biti sa lepim vestima kao što je ovaj danas"‚ rekao je Dačić na otvaranju vrtića "Naša radost" u Kruševcu.

Premijer je, čestitajući rukovodstvu grada Kruševca Dan grada - 28. jun - podsetio da su na današnji dan "naši preci dali život za slobodu zemlje", ali i izrazio zadovoljstvo, jer sada možemo da uradimo nešto za našu decu.

"Danas smo uradili veliku stvar za našu decu, počeli su pregovori o članstvu u EU i zbog toga mi je drago što smo danas u Kruševcu, jer možemo da kažemo da poštujemo našu prošlost i da istovremeno gradimo budućnost za buduća pokoljenja", naglasio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

281 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: