Dežer: Pobednički Vidovdan

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer ocenio je da je danas za Srbiju ne samo istorijski, već i pobednički Vidovdan.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

15:59

Default images

On kaže da je Evropski savet današnjom odlukom uputio jasnu poruku - Srbija je ispunila svoja obećanja, a sada je i EU ispunila svoje. Ambasador EU je međutim upozorio da nema vremena za gubljenje i da i Srbija i EU moraju već danas da se bace na posao.

"Današnja odluka predstavlja priznanje napora demokratskih snaga u Srbiji od 2000. godine", rekao je Dežer na konferenciji za novinare.

Napori ne samo vlade, već i skupštine, civilnog sektora i samih gradjana ovaplotili su se u istorijskoj odluci donetoj danas u Briselu, a od svih dostignuća Srbije odlučujući korak za koji moramo odati priznanje sadašnjoj vladi bilo je potpisivanje sporazuma s Prištinom 19. aprila, rekao je Dežer.

Evropska komisija će, prema njegovim rečima, u najskorije vreme predstaviti pregovarački okvir posle čega će započeti i rad na skriningu.

Srbija sa svoje strane mora hitno da formira pregovaračke timove i imenuje glavnog pregovarača koji će koordinisati napore u svih 35 poglavlja, naveo je on.

Pregovarački okvir će, kako je rekao Dežer, biti pripremljen za nekoliko dana, uz konsultacije sa svim članicama EU i očekuje se da bude usvojen do oktobra ili novembra.

Za proces skrininga takodje smesta počinju pripreme, 15. jula se očekuje prvi neformalni sastanak o tome.

Evropski pokret u Srbiji istakao je danas da je odluka Evropskog saveta o početku pristupnih pregovora potpuno zaslužena naporima koje je Srbija uložila u rešavanje nasledjenih regionalnih problema.

EPUS smatra da je početak pripreme pregovaračkog okvira od strane Evropske komisije i početak analize do sada sprovedenih reformi i usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom u poglavljima koja su najvažnija za izgradnju institucija i vladavinu prava (23 i 24) od najveće važnosti za početak sistemskih reformi u Srbiji.

Pomenute reforme, kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, u velikoj meri zavise od redovne i dinamične interakcije sa institucijama EU, ali i od spremnosti i sposobnosti države da efikasno i efektno sprovede mere i odluke koje će omogućiti izgradnju modernog i konkurentnog okruženja.

EPUS podseća da je ovaj proces dugotrajan i da zahteva, kako posvećenost najodgovornijih, tako i pravovremeno i kvalitetno informisanje i uključivanje građana Srbije.
Foto: Beta, Arhiva
Odluka Evropskog saveta da počne pristupne pregovore sa Srbijom jedna je od najvažnijih odluka za zemlju u 21. veku zato što se time stvaraju uslovi da Srbija postane razvijena i stabilna država, ocenila je Tanja Miščević, bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije i profesorka FPN-a.

Ona je istakla da današnja odluka ima veliki značaj ne zato što vodi Srbiju u članstvo EU, nego "zato što nas nužno ovakav proces jako menja i stvara uslove da zaista postanemo normalna, razvijena, stabilna, demokratska država Evrope".

"A to je najvažniji rezultat ovakve odluke koju smo danas dobili", kazala je ona.

Miščević je izjavila da Evropska komisija priprema pregovarački okvir koji predstavlja platformu za pregovaranje sa Srbijom, što, kako je dodala, znači "do kojih granica se šta može dati a ispod čega se ne može ići tokom pregovora".

Isti takav okvir, odnosno platformu moraće da napravi Vlada Srbije, kao i da formira pregovarački tim koji će odmah biti spreman da sedne s Evropskom komisijom i konačno i otvori pregovore.

Miščević je dodala da okvir za pregovore koji napravi Evropska komisija moraju da odobre države članice, koje svoje predstavnike imaju u Savetu ministara i Evropskom savetu.

"I tu je onda ovaj elemanat odobravanja okvira za pregovore od strane Evropskog saveta, očigledno u decembru", kazala je Miščević.

Ona je navela da od juna do decembra ima puno posla koji treba obaviti u relatvno kratkom roku, a da će najobuhvatniji deo u pregovorima
biti upoznavanje s pravom - takozvani screening, što, kako je objasnila, znači analiticki pregled prava koje postoji u EU, odnosno upoznavanje sa standardima u svakoj od 35 oblasti koje čine pregovaračka poglavlja.

To treba da omogući da se napravi analiza kada takav standard može biti uveden u pravo i praksu u Srbiji.

Skrining (screening) će, prema njenim rečima, početi relativno brzo nakon ovakve odluke lidera EU i trajaće duže vreme "što je odlična stvar za pripremu svega onoga što će nama trebati u toku daljih reformi".

Miščević je dodala i da će se, posle odluke o otvaranju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, prvi put u EU dogoditi da će ovu vrstu sporazum zaključiti EU a ne države članice, što će uticati i na sadržinu i izgled samog sporazuma. Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je danas da je Srbija, nakon odluke Evropskog saveta da otvori pregovore o ulasku Srbije u EU, na "novom početku" i da ima zašto da slavi.

On je istovremeno za Tanjug ukazao da će predpristupna konferencija biti održana tek nakon izveštaja o implementaciji briselskog sporazuma.

Na pitanje da li očekuje probleme u sprovođenju briselskog sporazuma, Simić je kazao da očekuje, jer "Srbi na severu Kosova i dalje odbijaju u velikom broju da prihvate sve elemente koji su predvidjeni sporazumom".

On dodaje i da će biti mogući problemi i u vezi sa drugim pitanjima, i to onima koji do sada nisu bili na "pregovaračkom stolu".

"Očekuje se da će Beogard ispuniti i slovom i rečju i delom sve ono što je zapisano i na šta se obavezao briselskim sporazumom. Međutim, u samoj praktičnoj implementaciji će sigurno biti mnogo spornih pitanja koje treba rešiti, pogotovo onih koji do sada nisu stigli na red - pitanje imovine, privatiizacije statusa Srba..", zaključio je Simić.

Simić ipak ističe da Srbija treba ovu odluku da shvati kao novi početak, "koji smo čekali 25 godina i za koju smo platili smo jako skupu cenu".

Odluka o otvaranju pregovora o ulasku Srbije u EU biće istorijska, ukoliko je takvom napravimo i iskoristimo priliku da našu zemlju "učinimo funkcionalnom i samodrživom zemljom", kaže Simić.

Prema njegovim rečima, Srbija danas ima razloga za slavlje, ali je naglasio da nam predstoji i "jedan vrlo ozbiljan posao", jer moraju da se formiraju kompetentni timovi i odredi glavni pregovarač.

Nakon toga, kako je objasnio, neophodno je da se izradi i strategija za pregovore.

"Ti pregovori nisu samo harmonizacija i prihvatanje, nego i očuvanje naših brenodava, proizvoda, zaštita naših interesa... Nije dovoljno biti samo član EU, već uspešan član", ukazao je Simić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović rekao je danas da se posle odluke EU o pokretanju pregovora sa Srbijom do januara 2014. ništa značajno neće promeniti.

"Datum je neka vrsta klina u srpskoj političkoj klin čorbi, tako da će politicka dinamika, tenzije, igre i problemi ostati više-manje isti", rekao je Vukadinović za agenciju Beta.

On je kazao da je "današnja odluka nešto bolja nego što je to izgledalo nakon jučerašnje sednice Bundestaga, ali ipak dosta lošija od onoga što je srpski politički vrh želeo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: