Jasna odluka o otvaranju pregovora

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić kaže da odluka lidera EU nije ni zeleno svetlo ni uslovni datum već jasna odluka da sa Srbijom otvori pristupne pregovore.

Izvor: B92, Beta

Petak, 28.06.2013.

14:57

Default images

Grubješić je novinarima u Briselu rekla da će Evropska komisija početi izradu pregovaračke platforme, i podsetila da će prva međuvladina konferencija, kojom se i formalno otvaraju pregovori, biti održana najkasnije u januaru.

Upitana da li je moguće da, kada Evropski savet bude potvrđivao tu platformu, dođe do novih problema, Grubješić je rekla da ne bi trebalo da bude nikakvih problema, i da Srbija ima i vremena i znanja da taj posao obavi.

"Pred nama je veliki posao. Posle 12 godina dočekali smo da se i ovaj zadatak završi i ispuni. Želim da zahvalim građanima koji su sve ovo vreme podržavali evropski put koji nije ni lak ni jednostavan", rekla je Grubješić.

Prema njenim rečima, današnja odluka nije poklon Srbiji jer Srbija je tu odluku zaradila obavivši veliki posao.

"Još veći posao je pred nama, jer proces pregovaranja je dugotrajan", rekla je Grubješić, dodavši da ne može da precizira koliko će on trajati.

Upitana šta Srbiju čeka u narednim mesecima, ona je rekla da će pregovaračku platformu koju će napraviti Evropska komisija potvrditi Evropski savet, a da je na Srbiji da završi tehničko-operativni posao, pre svega formiranje pregovaračkog tima i određivanje glavnog pregovarača.

Ona je najavila da će za nedelju ili dve u Beograd doći delegacija Evropske komisije koja kreće u dubinski skrining sprovodjenja reformi i da će najvažnije biti 23. i 24. poglavlje, odnosno vladavina prava i borba protiv korupcije

Prema njenim rečima, Srbija je već donela dve važne strategije: za borbu protiv korupcije i reformu pravosudja, i da sada ostaje da se donesu akcioni planovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: