Čestitke od Vestervelea, Hejga...

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele čestitao građanima Srbije na dobijanju datuma. Anders fog Rasmusen pozdravio odluku Evropskog saveta.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.06.2013.

14:15

Default images

Čestitke Srbije je uputio i Komesar za proširenje EU Štefan File.

Kako je rečeno Tanjugu u Vučićevom kabinetu, Vestervele je čestitao na naporima koje je Srbija učinila u poslednjih nekoliko nedelja, a pvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću na ličnim naporima koje je uložio da bi Srbija dobila datum.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg čestitao je danas srpskom premijeru Ivici Dačiću povodom odluke Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore sa Srbijom.

To je "pravi uspeh za Srbiju i predstavlja istorijski korak na njenom putu ka Evropskoj uniji" i tekovina "napornog rada i posvećenosti koje je Srbija, kao i Vi lično, pokazala tokom dijaloga sa Kosovom uz posredovanje Evropske unije tokom proteklih meseci", poručio je Hejg u čestitiki, prema saopštenuju Vlade Srbije.

Britanski ministar je dodao da "zna da je postizanje vidnog i održivog napretka u odnosima s Kosovom zahtevalo odlučnost i teške odluke" i istakao da "Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja evropsku viziju" Vlade Srbije.

Generalni sekretar NATO Anders fon Rasmusen ocenio je da odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom pokazuje šta sve može da se postigne dijalogom i poručio da će Kfor i dalje raditi na stvaranju bezbednog okruženja za sve građane na Kosovu.

"Pozdravljam odluku o Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom. To pokazuje šta sve može da se postigne putem reforme i dijaloga", napisao je Rasmusen na svom Tviter nalogu.
Foto: Beta/Arhiva
"Radujem se implementaciji sporazuma Beograda i Prištine. Kfor će i dalje imati ulogu u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve građane na Kosovu", dodao je on.

Komesar za proširenje EU Štefan File čestitao je Srbiji na odluci Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora.

"Čestitke Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Čestitke je uputila i Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, koja je ocenila da je Evropski savet doneo istorijsku odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

"Istorijska odluka! Lideri su odlučili da ostvore pristupne pregovore sa Srbijom i pregovore o ŠP sa Kosovom. Čestitke!", napisala je Kocijančić na svom Tviter nalogu.

Evropski lideri odlučili su danas da otvore pristupne pregovore sa Srbijom, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Nemačka je tokom današnjeg sastanka bila pri stavu da pre pristupne konferencije u januaru usledi provera implementacije briselskog sporazuma Beograda i Prištine. Prema saznanjima B92 i dalje će pre otvaranja pristupnih pregovora biti potrebna potvrda Evropskog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: