Rasprava o Srbiji, Nemci najoštriji

Evropski lideri započeli su razgovore u okviru drugog dana redovnog samita. Rasprava o Srbiji počela nešto posle podneva. Nemačka i dalje ima najtvrđi stav.

Izvor: B92, Beta

Petak, 28.06.2013.

00:20

Default images

Reporter B92 iz Brisela jaljva da je u toku oštra rasprava u kojoj Nemačka i dalje ima tvrd stav jer zahteva da pre odluke da se u januaru otvore pristupni pregovori sa Srbijom, u decembru usledi provera implementacije briselskog sporazuma Beograda i Prištine. Osnov za raspravu evropskih lidera je preporuke Saveta ministara održanog u utorak u Luksemburgu.

Neki od ministara zemalja EU i zvaničnici Saveta ministara EU koji prate zasedanje vođa Unije čvrsto su uvereni da će biti usvojena odluka da se kreće u pregovore sa Srbijom i da će to pouzdano početi do kraja januara iduće godine.

Ovi zvaničnici su naveli da bi zahtevi u deklaraciji nemačkog parlamenta za početak pregovora sa Srbijom možda mogli naći odraza u nekoj političkoj poruci Beogradu da što više i temeljito sprovede pre svega sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Nacrt zaključaka koji su jednoglasno usvojili šefovi diplomatija EU u utorak i koji danas treba da potvrde šefovi država ili vlada pred kraj dvodnevnog zasedanja, sadrži odrednicu da će pregovori početi "najkasnije u decembru 2013 (januaru 2014)".

Pripremljena radna verzija zaključaka sa današnjeg sastanka, sugeriše da će evropski lideri potvrditi da pregovori o članstvu Srbije mogu da počnu od januara, ukoliko do tada u potpunosti bude primenjen sporazum iz Brisela i ukoliko se pokaže napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.
Foto: Beta, AP
O tom napretku izveštavaće Evropska komisija, a verifikaciju će dati Savet ministara i Evropski savet, najverovatnije na samitu u decembru.

U Briselu se sinoć moglo čuti da su i tokom jučerašnjeg dana trajali pokušaji da se tekst zaključaka sa današnjeg razgovora učini što povoljnijim za Srbiju ali da je iz zaključaka nemačkog Parlamenta, sa sednice održane u četvrtak, bilo jasno da će Berlin striktno insistirati na ispunjavanju zadatih uslova pre otvaranja pregovora.

Nemački savezni parlament je u četvrtak usvojio deklaraciju u kojoj se navodi da prva pristupna konferencija između Srbije i EU u januaru 2014. može da bude održana tek kada Savet ministara EU konstatuje, a Evropski savet (lideri EU) potvrdi "potpuno i trajno sprovođenje preuzetih obaveza" koje proističu iz sporazuma Beograda i Prištine.

Prva pristupna konferencija označava početak pregovora.

Bundestag je nakon jučerašnjeg govora Angele Merkel zvanično potvrdio ovaj stav, koji je prema nemačkim zakonima obavezujući za kancelarku. Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Saveta, mehanizam odlučivanja zahteva konsenzus, tako da je gotovo izvesno da pregovori neće početi pre januara.

Lideri EU koji su se juče okupili u Briselu nisu uoči sastanka govorili o ovoj temi.

Predsednik Saveta EU Herman van Rompej poručio u telefonskom razgovoru sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem da neće biti novih uslovljavanja za pregovore sa EU.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio da Srbija "nije oduševljena onim što je čula od pojedinih članica EU", ali da i dalje očekuje dobre vesti.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji poslednji put prisustvuje samitu u svojstvu posmatrača, rekao je, ulazeći u sedište Saveta, da je pitanje otvaranja pregovora sa Srbijom od strateškog značaja za Hrvatsku, ali da ne zna da li će mu na ovom sastanku biti dozvoljeno da učestvuje u raspravi.

U EU je običaj da zemlje kandidati ne prisustvuju razgovorima o temama koje se tiču susednih država, a Hrvatska će punopravna članica EU postati 1. jula, tako da formalno još ima status kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

199 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: