Ukinuta optužnica protiv Dulića

Apelacioni sud ukinuo rešenje Višeg suda o potvrđivanju optužnice protiv Olivera Dulića, Nebojše Janjića i Zorana Drobnjaka i naložio njeno novo ispitivanje.

Izvor: B92, Beta

Petak, 28.06.2013.

09:42

Default images

Tužilaštvo je 10. aprila podiglo optužnicu protiv njih trojice zbog postojanja opravdane sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i davanje dozvola firmi "Nuba".

U saopštenju Apelacionog suda se navodi da je rešenje o potvrdi optužnice ukinuta zbog nejasnoća, odnosno nejasno je kako je Tužilaštvo izvelo optužnicu na osnovu pribavljenih dokaza.

"Drugim rečima, visina pribavljene koristi koja je, prema nalazu veštaka, iskazana na iznos od 9.033.688,08 dinara, za sada nije na pouzdan način utvrđena imajući u vidu da nisu iskazani parametri na osnovu kojih je utvrđena ova vrednost, kao i u kojim pravnim aktima su ti parametri opredeljeni", navodi se u saopštenju.

Zbog toga je sud usvojio žalbe odbrane, ukinuo rešenje i naložio Specijalnom sudu da ponovo ispita optužnicu.

"Hvala svima koji su bili uz mene i porodicu u ovom teškom periodu i verovali u moju čestitost. Ovo nije kraj, ali sada verujem da pravde ima", naveo je Dulić na Tviteru. Demokratska stranka ocenila je danas da je rešenje Apelacionog suda o ukudanju optužnice protiv člana te opozicione stranke Olivera Dulića potvrda da postoje pojedinci u institucijama u Srbiji koji savesno obavljaju dužnost, uprkos političkim i tabloidnim pritiscima.

Kako se navopodi u saopštenju, Demokratska stranka od početka procesa koji se vode protiv njenih članova upozorava na to da su
politički motivisani i da se krše procesna prava građana i zahteva da se i Saša Dragin, Slobodan Kocić i Vojislav Janošević brane sa
slobode.

I Adokatski tim bivšeg ministra prostornog planiranja Olivera Dulića pozdravio je danas kao "dobru vest, koja vraća poverenje u nezavisno sudstvo" odluku Apelacionog suda o ukidanju optužnice protiv Dulića i nekoliko njegovih saradnika, osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja.

"Potvrdila se tvrdnja advokatskog tima da se u ovom slučaju sve vreme radi o 'silovanju pravde' od strane specijalnog tužilaštva. Ovo je svakako dobra vest koja vraća poverenje u nezavisno i nepristrasno sudstvo koje radi po savesti i zakonu uprkos ozbiljnim pritiscima tabloidnih medija", navodi se u saopštenju Dulićevog tima branilaca dostavljenog Beti. Navodi se da Oliver Dulić "nikada nije prekršio zakon", da je svoj posao radio pošteno i savesno i da će se to i dokazati u daljem postupku.

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je 17. maja optužnicu od 10. aprila protiv bivšeg ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja njegovih saradnika.

Dulić i njegovi saradnici terete se da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehnike uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Izdavanjem zahtevanih dozvola investitoru "Nuba invest" omoguženo je da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja JP 'Putevi Srbije' i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima "Nuba invest" oni su tog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i "Putevima Srbije", jer su za razliku od njih zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana zakonom o planiranju i izgradnji i zakonu o javnim putevima.
Skupština Srbije je 8. oktobra ukinula imunitet Duliću.

Oliver Dulić je početkom oktobra prošle godine saslušan tužulaštvu zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja u slučaju dodeljivanja dozvola firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova.

Saslušanju je prethodila odluka Skupštine Srbije koja je Duliću skinula poslanički imunitet koji ga je do tada štitio od krivičnog gonjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

239 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: