Bundestag danas odlučuje o Srbiji

Nemački parlament danas bi trebalo da se izjasni o pokretanju pregovora o članstvu Srbije u EU što bi moglo da utiče i na konačnu odluku Evropskog saveta.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.06.2013.

00:23

Default images

Evropski savet koji čine šefovi država ili vlada članica Unije sutra, na osnovu preporuke ministara spoljnih poslova, treba da odluči o početku pristupnih pregovora, a od odluke Bundestaga najviše zavisi da li će mandat za pristupne pregovore opet morati da potvrde lideri ili će to kao i do sada raditi Savet ministara.

Očekuje se da danas poslanici vladajućih stranaka u nemačkom parlamentu utvrde konačan stav pred zasedanje Evropskog saveta i da odluče da li su saglasni s modalitetom početka pristupnih pregovora Evropske unije i Srbije.

Nacrt zaključaka koji su jednoglasno usvojili šefovi diplomatija EU i koji treba da potvrde šefovi država ili vlada, takođe sadrži odrednicu da će pregovori početi "najkasnije u decembru 2013. (januaru 2014)", što odražava i zahtev Berlina da se prethodno razmotri da li će do kraja godine bitno biti primenjen sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština.

Prema rečima zamenika šefa vladajuće Hrišćansko-demokratske unije Andreasa Šokehhofa Srbiji će biti određeno da u januaru 2014. počne pistupne pregovore pod uslovom da u decembru Evropski savet potvrdi da je u potpunosti ispunjen dogovor o sprovodenju sporazuma Beograda i Prištine.

Sve je više informacija u Briselu i Berlinu koje ukazuju na to da je Nemačka za to da Evropska unija pristupne pregovore sa Srbijom počne u januaru.

Očekuje se da će nemački parlament dati "zeleno svetlo" za datum Srbiji, ali da će pre početka pregovora u januaru biti ocenjeno sprovođenje sporazuma s prištinom, izjavio je Ginter Krihbaum predsednik Odbora Bundestaga za evropske poslove.

Podršku Srbiji iskazao je i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, kao i ministri spoljnih poslova Slovačke i Austrije koji smatraju da je početak pristupnih pregovora sa Srbijom način da EU održi datu reč.

Srbija ima razloga da se raduje, pošto je savet ministara EU doneo istorijsku odluku, smatra šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poručila je da će Evropskom savetu preporučiti otvaranje pregovora sa Srbijom najkasnije u januaru.

Dačić je u utorak izjavio da bi odlaganje donošenja odluke o datumu ugrozilo kredibilitet i Ketrin Ešton i Evropske unije, a ranije je izjavio i da bi "odlaganje datuma značilo da je Srbija prevarena".

I predsednik Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić su juče eksplicitno poručili EU i vlastima Nemačke da "očekuju pravičnu odluku 28. juna", kao i da će evropski čelnici "teško objasniti eventualno odlaganje odluke o datumu". Predsednik Nikolić je rekao da je EU 28. juna na velikom ispitu i to na ispitu poštovanja sopstvenih pravila, i da Srbiji ne treba milostinja.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je juče, posle susreta s belgijskim kolegom Didije Rejndersom, da je uveren da će Evropski savet doneti pozitivnu odluku.

Dvadesetak organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvalo je Evropsku komisiju i zemlje članice Evropske unije da Srbiji odrede datum "u što kraćem roku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: