Dačić: Smena Obradovića ako je kriv

Premijer Ivica Dačić izjavio je da će ministar prosvete Žarko Obradović biti promenjen ukoliko je kriv za aferu u vezi male mature.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2013.

16:31

Default images

Ako smatra da treba iz političkih razloga da se povuče - to će i učiniti, rekao je Dačić.

Premijer je, odgovarajući na konstataciju šefa poslaničkog kluba DS Borislava Stefanovića da je ministar pokazao "začudjujuću upornost u tvrdnji da nema njegove odgovornosti, kao ni ministarstva koje vodi", istakao da ako postoji konkretna odgovorsto svakog ministra, on treba i da odgovara.

"Osoba koja je privedena rekla je da je to radila i prošle godine i tu je i vaša odgovornost", rekao je Dačić Stefanoviću i podsetio ga da je direktor "Službenog glasnika" bio demokrata.

Dačić je dodao da će se kao i do sada principijelno zalagati za istinu, nezavisno od toga iz koje je stranke ministar i podsetio da je to učinio i kada se desila afera aflatoksin.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da nije odgovoran za krađu testova za malu maturu, već da se ta odgovornost mora "individualizovati".

"Preduzeli smo sve da se 'mala matura' održi u skladu s propisima. Mi nismo štampali, niti distribuirali testove. Ne snosim odgovornost, odgovornost se mora individualizovati, tu moj propust ne postoji", kazao je Obradović odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije.

Ministar je rekao da je brzom reakcijom policije uhvaćen krivac i da je to bio valjan odgovor držaave.

Obradović je istakao da je odluka o tome da se "mala matura" ipak ne boduje, "u najboljem interesu đaka" i da se sa tim "složila i stručna javnost".

Poslanici opozicije insistirali su na odgovornosti ministra prosvete za krađu testova uoči polaganja "male mature", a rekli su da zbog loše kontrole štampanja testova mora da odgovara makar direktor "Službenog glasnika", Radoš Ljušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: