Duma zabranila "gej propagandu"

Gornji dom ruskog parlamenta usvojio je kontroverznu uredbu kojom se zabranjuje distribucija tzv. "gej propagande".

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.06.2013.

15:24

Default images

Zabranjuje se i popularisanje netradicionalnih seksualnih odnosa maloletnicima.

Ta uredba bi, prema rečima kritičara, mogla da bude korišćena za opravdavanje homofobnih akcija i za proizvoljno proganjanje homoseksualaca, a opoziciona novinarka Jelena Kostičenko je njeno usvajanje nazvala "početkom fašizma" u Rusiji, izveštava AFP.

Savet federacije je uredbu usvojio sa 137 glasova za i jednim uzdržanim. To je poslednja instanca pre nego što, potpisom predsednika Rusije, uredba dobije zakonsku snagu.

Predsednik Putin je danas izjavio kako će potpisati ovu uredbu, naglašavajući da se njom ne ugrožavaju ničija prava i da su "homoseksualci punopravni članovi ruskog društva".

Putin je pozvao strane zemlje da se ne mešaju u rusku regulativu.

Pojedincima za kršenje ove uredbe u medijima ili na Internetu preti kazna od 100.000 rubalja, a organizacijama kazna do milion rubalja, kao i zabrana rada do 90 dana.

Stranim pojedincima za kršenje rečene uredbe takođe preti kazna od 100.000 rubalja, uz mogućnost zadržavanja u policijskom pritvoru do 15 dana i proterivanja iz zemlje.

Gornji dom Dume je ranije danas usvojio i uredbu kojom se zabranjuje da strani homoseksualni parovi, pa čak i nevenčani pojedinci u zemljama u kojoj su gej brakovi dozvoljeni, usvajaju rusku siročad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: