Kosovo: Amnestira se 69 dela

U zakonu o amnestiji koji je ušao u proceduru u kosovskoj skuspstini predviđeno je da se amnestiraju izvršioci 69 vrsta krivičnih dela piše dnevnik Koha ditore.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.06.2013.

11:36

Default images

Među amnestiranim zločinima se nalaze i najteža krivična dela

Svi izvršioci krivičnih dela koja su nabrojana i koja su izvršena do 20. juna 2013. godine se u potpunosti oslobađaju od krivićnog gonjenja ili izvršavanja presude , kaže se u prvom poglavlju zakona, čije usvajanje zahteva dvotrećinsku većinu u Skupštini Kosova, navodi dnevnik.

Prema predlogu zakona u koji je dnevnik imao uvid amnestijom su predviđena i krivična dela oružane pobune za koje je zaprećena kazna zatvora do 10 godina, dovođenje u opasnost teritorijalne celovitosti, za koju je zaprećena kazna do 5 godina zatvora, dovođenje u opasnost ustavnog poretka izazivanjem oštećenja ili uništavanjem javnih dobara, za koju je zaprećena kazna zatvora od tri godine.

Amnestija će važiti i za krivična dela špijunaze, za šta je zaprećena kazna zatvora do pet godina do doživotnog zatvora, ali i za krivično delo udruživanja za protivustavno delovanje za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.

Premijera i ministrar pravde Kosova Hajredin Kuči kaže da se Zakon o amnestiji ne odnosi samo na Srbe već na sve građane Kosova i izrađen je prema standardima Evropske unije, izjavio je zamenik .

"Ovaj zakon ne amnestira ubice službenih lica u bilo kojoj fazi da se to dogodilo, ali ni ubistva drugih građana. Naravno ovde govorim o ubistvima sa etničkim motivima, ubistvima politićara i drugim ubistvima. Ovim zakonom se nije razmišljalo ni o Albancima niti se razmišljalo da amnestija bude samo za Srbe", rekao je Kuči, a prenosi portal Zeri.info.

Kuči je rekao da se amnestija odnosi na period do 20. juna i da će potpuna ili delimićna amnestija za izvršioce prekršajnih ili krivićnih dela biti u skladu sa odredbama ovog zakona.

"Ovaj zakon obezbeđuje potpuno poštovanje ravnopravnosti pred zakonom za sve građane Kosova, bez ozbira na njihovu nacionalnu pripadnost, teritoriju na kojoj žive sada ili ranije" rekao je ministar pravde Kosova ističući da je zakon u punom skladu sa evropskim standardima.

Zakonom su prema Kučiji jasno određene procedure u kojim se slućajevima daje amnestija - za ono za šta su osuđeni, za one koji su pod istragom za dela koja su izvršena pre 20. juna, ali su zakonom obuhvaćena i lica protiv kojih još uvek nisu podignute optužnice ili je započet proces krivićnog gonjenja, koji se do dana stupanja na snagu ovog zakona nalaze na izdržavanju kazne na Kosovou ili van Kosova.

Donošenja zakona o amnestiji je rezultat sporazuma između premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, postignutog 19. aprila ove godine.

Beogradska štampa je danas prenela da novim zakonom o amnestiji će biti obuhvaćena i procesuiranje odgovornih za paljenje Jarinja i Brnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: