LDP: Povući predlog rebalansa

LDP zatražila je povlačenje rebalansa budžeta, jer je prema rečima Čedomira Jovanovića, on neodgovoran i ni na koji način ne pruža podršku onima koji rade.

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2013.

12:20

Default images

Jovanović smatra da su rebalansom izostale sve mere koje su neophodne za izlazak iz ekonomske krize.

Jovanović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je jasno da sa predloženim rebalansom javne finansije ne mogu da izdrže duže od tri meseca.

"Ono što je potrebno je promena političkog kursa zemlje, jer Srbija strada zbog toga što je žrtva pogrešne politike. Za tako nešto ne vidimo snagu u Dačićevoj Vladi i to je jedan od argumenata na kome gradimo svoj zahtev za povlačenje rebalansa budžeta, a potom za ozbiljnim političkim dogovorom koji bi nas uveo i u drugačiju ekonomsku politiku i u izbornu kampanju koja je ovoj zemlji potrebna tokom jeseni“,kazao je Jovanović.

"Više nema prostora za gubljenje vremena i tri meseca koja su pred nama su i posledni meseci u kojima se može uraditi nešto konkretno da se spreči ekonomski slom", rekao je Jovanović.

On je dodao da je predoženi rebalans znak nemoći i neodgovornosti Vlade i vladajuće koalicije, ali i "najružniji gest kome je Dačićeva vlada mogla da izloži srpsko društvo".

LDP, kako je dodao, ni u jednoj meri u predloženom rebalansu ne vidi podsticaj za ljude koji danas rade, a takođe nema nijedne mere koja bi izašla u susret privatnom sektoru koji danas održava Srbiju.

Prema njegovim rečima, rebalans predviđa uštede u sektorima u kojima je najveći potencijal za razvoj energetike i poljoprivrede.

Predloženi rebalans je, ocenio je Jovanović, koji je šef poslaničke grupe LDP, koncepcijski i predstavlja kupovinu vremena.

"Mi smo rođeni u krizi, mi živimo u krizi, naša deca žive u krizi i nebitno da li je to ona kriza koju je pokušala da reši Milka Planinc. Srbija može da izađe iz začaranog kruga, ali sa ovako neodgovornom politikom mi gubimo vreme", rekao je Jovanović.

On je podvukao i da sa trenutnom brzinom rasta javnog duga u drugoj polovini godine neće moći da se servisira, kao i da ništa ne može da bude izgovor za trenutno stanje.

LDP smatra da je neophodna ozbiljna poreska reforma, transformacija javnog sektora, a posebno javnih preduzeća i njihova privatizacija pri čemu bi država zadržala kontrolni paket akcija.

Liberali smatraju i da je potrebno utvrditi potreban broj zaposlenih u javnom sektoru i izvršiti reformu penzionog fonda.

"Nije nam potrebno političko pozorište", rekao je Jovanović i pozvao premijera Srbije Ivicu Dačića da kaže koji su to predstavnici poslodavaca sa kojima je razgovarao prošle subote i koji su navodno podržali predloženi rebalans budžeta.

"Projektovani deficit Dačićeve vlade za 2013 godinu je 130 milijardi dinara. Po sadašnjim pokazateljima mi ćemo 2013. godinu završiti sa deficitom od 215 milijardi dinara. U ovom trenutku to praktično znači da smo mi za 6 meseci provalili javne finansije u iznosu koji je bio predviđen za čitavu godinu“, rekao je lider LDP.

Najveće mane predloženog rebalansa mogu se videti kada se pogledaju konkretne stavke, kažu u LDP-u. Na primer, za lečenje dece od retkih bolesti predviđeno je isto para koliko je predviđeno za fond za razvoj lova.

"Očigledno je ovoj zemlji na neki način broj ulovljenih divljih svinja ili fazana jednako važan kao i to da li će deca moći da se leče u inostranstvu“, kaže Bojan Đurić. "Dakle i dalje ćemo imati tu situaciju da SMS akcijama skupljamo pomoć za tu decu. Taj novac predviđen za razvoj lovstva je 15 puta veći nego što je ukupna količina novca predviđena za usavršavanjeprofesora u srednjim školama“, rekao je Đurić.

Na ove primedbe LDP-a za sada nema reakcije Ministarstva finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: