Ader: Srbi, izvinite za zločine

Predsednik Mađarske Janoš Ader kaže da osuđuje Mađare koji su u Drugom svetskom ratu počinili zločine nad nevinim Srbima i zatražio je oproštaj za te zločine.

Izvor: Beta

Sreda, 26.06.2013.

07:50

Default images

Ja, kao predsednik Mađarske, molim za oproštaj za zločine koje su, u ime Mađarske, u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba”, izjavio je Ader, obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici u Skupštini Srbije.

Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su postupali protiv nevinih Srba, umnožavajući njihove patnje, dodao je Ader.

Počinjeni zločini ne mogu biti poništeni, ali obostrano praštanje i međusobno izvinjenje mogu, prema njegovim rečima, ojačati poverenje između Srbije i Mađarske

“Ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laži i mržnju, već život, pravednost i saradnju”, poručio je Ader.

Ader je podsetio na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića tokom posete Budimpešti o tome da su dve zemlje otvorile novu stranicu u svojim odnosima i ostavile iza sebe nesporazume, kao i da je nužno skinuti teret prošlosti s budućih generacija i da je došlo vreme za međusobna izvinjenja.

"Mi, današnji Mađari i današnji Srbi, jedinstveni stojimo na strani nevinih žrtava. Mi ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laž i mržnju, već život, pravednost i saradnju", poručio je on.

Mađarski predsednik je ocenio da usvajanje Deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tokom 1944. i 1945. godine, u Skupšitni Srbije prošle nedelje, predstavlja važan istorijski korak koji, posle sedam decenija, stavlja pečat na jedno poglavlje bolne zajedničke istorije, ali i otvara novu perspektivu u odnosima dva naroda i dve države.

“Moralan čovek ima hrabrost da izgovori ono što u dubini duše oseća ispravnim, a vi ste poslušali svoje srce. Izgovorili ste ono što je bilo bolno, što se 70 godina činilo nemogućim izgovoriti”, rekao je Ader.

“Izgovorili ste da je kolektivna krivica neodrživa. Izgovorili ste da mogu da postoje ljudi koji su grešni, ali da narod ne može biti grešan,” dodao je on.

Ader je ocenio da Deklaracija potvrđuje privrženost Srbije evropskim vrednostima i daje primer drugima kako se može doprineti uspostavljanju moralnog poretka “koji je u prošlosti bio izopačen”.

Prema njegovim rečima, nova Evropa rađa se iz ovakvih gestova, gestova obostranog razumevanja, prihvatanja, saradnje, izgovaranja istine, uz poštovanje zajedničkih ljudskih vrednosti.

Mađarski predsednik je izjavio i da je današnje obraćanje “prva prilika da predsednik slobodne Republike Mađarske govori pred slobodnom Skupštinom Srbije” i dodao da Srbija na putu ka EU može računati na Mađarsku kao na prijatelja i partnera spremnog da prenese svoja iskustva.
(Tanjug)
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zahvalio se predsedniku Mađarske na podršci njegove zemlje evrointegraciji Srbije, a Ader je izrazio nadu da će Srbiji 28. juna biti određen datum za početak pregovora sa EU.

Izražavajući zadovoljstvo zbog unapređenja bilateralnih odnosa u proteklom periodu, Stefanović se zahvalio na podršci Mađarske Srbiji u procesu evrointeintegracija i naglasio da Srbija ovaj proces pre svega posmatra kao priliku za dostizanje standarda i vrednosti i da svoje pristupanje vidi kao očekivani rezultat uloženog truda.

Predsednik skupštine je istakao da usvajanje Deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini počinjenih u periodu 1944.- 1945. godine, predstavlja poštovanja prema žrtvama kao i izraz jasnog opredeljenja okretanju budućnosti.

Stefanović je izrazio spremnost na zajednički rad u cilju unapređenja položaja nacionalnih manjina, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Posebno naglašavajući značaj privredne saradnje u regionalnom okviru, Stefanović se založio za razvoj zajedničkih investicija i ukazao na pogodnosti za zajednički nastup na trećim tržištima i ukazao na povoljnosti saradnje u poljoprivredi.

Predsednik skupštine je istakao značaj daljeg unapređenja međuparlamentarnih odnosa i najavio svoju posetu parlamentu Mađarske u oktobru.

Predsednik Mađarske Janoš Ader je preneo pozdrave predsednika parlamenta Mađarske, Lasla Kavera, predsedniku Narodne skupštine i rekao da se poseta predsednika Stefanovića Budimpešti očekuje sa zadovoljstvom.

Izražavajući nadu u uspešan ishod, odnosno odluku o određivanju datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom, 28. juna, Ader je rekao da će Mađarska uvek podržavati Srbiju na evropskom putu i ponudio pomoć kroz razmenu iskustava.

Stefanović se posebno založio za saradnju u međunarodnim organizacijama u regionalnom interesu.

Zaključujući razgovor, predsednik Stefanović je ponovio važnost iskazanog stava zvaničnika Srbije i Mađarske da se okrenemo budućnosti.
(Tanjug)
Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader položili su vence na spomenike nevinim žrtvama iz Drugog svetskog rata u mestu Čurug, u Vojvodini.

Predsednici Srbije i Mađarske složili su se da je današnjim poklonjenjem nevinim žrtvama Drugog svetskog rata učinjen gest koji predstavlja simbol istinskog pomirenja Srba i Mađara.

"Naš čin pomirenja je civilizacijski čin za mirnu budućnost dva naroda", rekao je predsednik Srbije Nikolić nakon polaganja venaca u mestu Čurug.

On je dodao da svaka žrtva, ali i svaki žločinac imaju ime i prezime i poručio da se prošlost ne može menjati, ali se od nje može učiti.

Predsednik Tomislav Nikolić se založio za utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za zločine počinjene u Drugom svetskom ratu.

"Da pamtimo, da ne zaboravljamo i da praštamo jedni drugima", poručio je Nikolić i dodao da su se stekli uslovi da se srpsko-mađarska prošlost prepusti stručnoj istoriografiji.

Predsednik Mađarske Janoš Ader ocenio je da će današnji datum zlatnim slovima biti upisan u udžbenike istorije u dve države.

"Ovo je jasna poruka upućena svakom Mađaru i Srbinu da imamo snage da se suočimo sa prošlošću i sa istinom. Centralna Evropa dvadeset prvog veka rađa se iz ovakvih gestova", rekao je Ader.

Prema njegovim rečima, sedamdeset godina se moralo čekati kako bi se Srbi i Mađari mogli pogoledati oči u oči i reći da zločin nema nacionalnost, niti je najvažnije da li su žrtve Srbi ili Mađari, već je najvažnije da su to bili nevini ljudi.

Oni su vence prvo položili na spomenik nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine, pored Stare Tise u Čurugu.

Na spomeniku su stihovi mađarskog pesnika Atile Jožefa: "Borbu koju nam preci vodiše u mir pretapa sećanje naše". Spomenik se sastoji od krsta sa razapetim telom pored kojeg su biste starijeg muškarca i deteta.

Spomenik mađarskim žrtvama postavljen je u znak sećanja na odmazdu komunističke vlasti nad mađarskim stanovništvom u vreme takozvane vojne uprave krajem 1944. i početkom 1945. godine.

Tada je znatan broj stanovnika Čuruga mađarske nacionalnosti pobijen, a ostatak je proteran.

Taj zločin je bio odmazda za raciju iz januara 1942. godine, kada je mađarska okupatorska vojska pobila i pod led Tise i Dunava bacila na hiljade stanovnika šajkaške oblasti u kojoj je i Čurug, Novog Sada i Bečeja.

Predsednici su potom položili vence na spomen-obeležje nevinim srpskim žrtvama u takozvanom Topalovom magacinu, u centru sela gde su vršene likvidacije 1942. godine.

Komemoraciji su prisustvovali sveštenici Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, građani i rodbina žrtava Drugog svetskog rata. Molitve su služili episkop bački Irinej i subotički biskup Ivan Penzeš. Predsednik Mađarske poručio je juče da Mađarska podržava ulazak Srbije u EU i da će takav stav izneti i 28. juna na sastanku Evropskog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: