Putin: Ne izručujemo Snoudena

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se bivši službenik američke NSA Edvard Snouden i dalje nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2013.

17:46

Default images

On je dodao da Snouden nije prešao rusku granicu, te da je slobodan da ode bilo kuda i da bi trebalo da to učini što je pre moguće.

Putin je na konferenciji za novinare tokom posete Finskoj rekao da se nada da afera sa Snoudenom neće naneti štetu odnosima Moskve s Vašingtonom koji traži da ga Rusija pošalje u SAD, ali je nagovestio da ga Moskva neće izručiti.

Ruski predsednik je odbacio američke optužbe protiv Rusije zbog tog slučaja, i smatra da su to besmislice, preneo je Rojters.

On je naglasio da ruske bezbednosne agencije "nisu radile i ne rade" sa Snoudenom, ali nije naveo nikakve druge pojedinosti.

Komentarišući američki zahtev za ekstradiciju Snoudena, Putin je rekao da Rusija nema sporazum sa SAD o izručenju i da stoga neće udovoljiti tom američkom zahtevu.

Osim toga, Snouden nije počino nikakav zločin na teritoriji Rusije, rekao je on.

Prema Putinovim rečima, Snoudenov dolazak je za Rusiju bio "potpuno neočekivan".

"Stigao je kao putnik u tranzitu i ne trebaju mu ni viza, ni drugi dokumenti. On može da kupi kartu i ode gde god hoće. On nije prešao državnu granicu", naglasio je Putin.

Ruski predsednik se takođe osvrnuo i na situaciju u kojoj je osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj, jer strahuje da bi odatle mogao biti izručen Sjedinjenim Državama.

"Baš kao Snouden i on (Asanž) smatra sebe borcem za ljudska prava i bori se za širenje informacija. Da li ljudi poput njih treba da budu izručeni da bi kasnije bili uhapšeni, ili ne?", zapitao je Putin.

"U svakom slučaju, ne bih se bavio takvim pitanjima", kazao je on.

Snouden je stigao U Moskvu u nedelju iz Hongkonga gde se krio nekoliko nedelja kako bi izbegao sudsko gonjenje u SAD zbog optužbi za špijunažu, dok Ekvador razmatra njegov zahtev za davanje azila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: