Spremali napad avionom na daljinski

Nemačko tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv dvojice muškaraca za koje sumnja da su pripremali bombaške napade avionima na daljinsko upravljanje.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

15:58

Default images

Vlasti u Nemačkoj i susednoj Belgiji sprovele su niz istraga.

Tužioci su rekli da se u okviru istrage razmatraju moguće optužbe za "pripremu ozbiljnog i po državu opasnog čina nasilja", ali ne i za pripadost ili podršku nekoj terorističkoj organizaciji.

Devet kuća pretreseno je u Štutgartu, Minhenu, Saksoniji i Belgiji. Dvojica muškaraca poreklom iz Tunisa optužena su da su "pribavaljala informacije i sredstva u cilju izvođenja ekstrmističkih napada avionima na daljinsko upravljanje", rekli su tužioci.

Tužilaštvo nije iznelo više podataka o dvojici mušakraca i nije ih identifikovalo.

Stanovi četvorice poznanika osumnječinih za finansiranje islamskog ekstremizma pretreseni su u Nemačkoj. Istraga se vodi i protiv, njihovog poznanika koji se sumnjiči za pranje novca.

U novembru, Amerikanac Rezvan Ferdaus (Rezwan Ferdaus) osuđen je na 17 godina zatvora zbog plana da avione na daljinsko upravljanje natovari eksplozivom i zabije u zgrade Pentagona i Kapitola.

U Nemačkoj je uspeo samo jedan napad islamskog ekstremizma - ubistva iz vatrenog oružja dvojice američkih pilota na aerodromu u Frankfurtu 2011. koja je počinio ekstremista poreklom sa Kosova odrastao u Nemačkoj.

U odvojenom incidentu, francuske vlasti danas su saopštile da je policija privela šest lica u oblasti Pariza, zbog sumnji da su pripremala terorističke napade na teritoriji Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: